PSV treft vernieuwd Juventus

PSV treft vernieuwd Juventus: 'De fans zullen precies zo zingen als tegen Real'

17 september om 07:05
Laatste update: 17 september om 07:01

PSV begint dinsdagavond aan een nieuwe Champions League-campagne, op bezoek bij Juventus. Na een jaar afwezigheid is De Oude Dame weer terug op het hoogste Europese niveau. Wat kan PSV verwachten van de Italianen? VoetbalPrimeur vroeg dat aan Mirko Di Natale, journalist van TuttoJuve.

Het treffen tussen Juventus en PSV gaat dinsdagavond om 18.45 uur van start in Turijn. Door de nieuwe opzet van de Champions League, vindt er niet op korte termijn een tweede ontmoeting plaats tussen de clubs. Waar PSV afgelopen weekend gemakkelijk won van NEC (2-0), kende Juve geen succesvolle generale voor de Champions League-ontmoeting: de ploeg van Thiago Motta speelde doelpuntloos gelijk tegen Empoli.

Het nieuwe, aanvallerende Juventus
Ondanks dat teleurstellende resultaat, ziet Di Natale dat er onder Motta een aantal dingen zijn veranderd bij Juventus. "De club wil haar filosofie veranderen. Naast dat er een nieuwe trainer is gekomen, zijn er ook nieuwe leiders aan de selectie toegevoed, die qua leeftijd nu op de top van hun kunnen zitten. Juventus wil nu goed spelen en winnen. Allegri (de voorganger van Motta, red.) was altijd vrij conservatief: hij wilde tegendoelpunten koste wat het kost voorkomen. Juventus probeert nu echt aanvallender te spelen. Hoewel dat niet altijd makkelijk zal zijn, doordat de club altijd wat behoudender speelde, vinden de fans het leuk."

Di Natale benadrukt wel dat Juventus nog 'in opbouw' is. PSV zal dus niet tegenover een geoliede machine staan in Turijn. "Tegen Empoli zag ik bijvoorbeeld weinig druk bij balbezit van de tegenstander, terwijl het Bologna van Motta daar vorig seizoen juist in uitblonk. Wat in mijn ogen een kwaliteit is van dit elftal, is de snelheid waarmee de spelers de nieuwe ideeën van de coach overnemen. Doordat de nieuwe stijl heel erg in strijd is met de defensievere ideeën van Allegri, dacht ik dat de aanpassing wat langer zou duren."

'Koopmeiners is nog niet op zijn best'
Op de vraag voor welke Juve-spelers PSV het meest uit moet kijken, wil Di Natale niet direct een sluitend antwoord geven. "Vorig seizoen zou ik deze vraag direct beantwoord hebben, maar dit seizoen praat ik liever over de nieuwe manier van spelen en de kwaliteiten van het elftal in zijn geheel. Maar, als ik dan toch in moet zoomen op twee spelers: bij Juventus is Gatti, de nieuwe aanvoerder, de beste is in de laatste wedstrijden. Vlahovic zal op zijn beurt de hoofdrolspeler moeten worden tegen PSV."

PSV zal in Turijn ook te maken krijgen met Teun Koopmeiners, die volgens Di Natale zeer waarschijnlijk in de basis zal beginnen. "Ja, hij zal zeker gaan starten. Koopmeiners deed de hele wedstrijd mee tegen Empoli. Op dit moment is hij nog niet op zijn best. Dat is logisch, omdat hij al weken niet heeft getraind vanwege het conflict met zijn oude club Atalanta. In Italië kreeg hij veel kritiek, toen hij weigerde te trainen om een transfer te forceren." Deze zomer werd PSV-middenvelder Jerdy Schouten ook gelinkt aan een move naar Juventus. Daar is Di Natale echter kort over. "Dat zijn enkel geruchten. Ik kan zeggen dat Schouten nooit echt serieus in beeld was bij Juventus", zo klinkt het.

'PSV speelt zeer modern voetbal'
Hoewel Juventus op papier licht de favoriet lijkt tegen PSV, rekent men ik Turijn niet op een eenvoudige zege. "Nee, de mentaliteit hier is veranderd vergeleken met de afgelopen jaren. In het Ronaldo-tijdperk bestond hier de overtuiging dat Juventus sterker was dan de tegenstander. Nu zal dat niet het geval zijn: de emotie van de terugkeer in de Champions League zal vooral overheersen, de fans zullen precies zo zingen als ze in een wedstrijd tegen Real Madrid hadden gedaan."

PSV heeft de laatste jaren ook aan naamsbekendheid gewonnen in Italië, zegt Di Natale. "De bekendste Nederlandse club is nog steeds Ajax, want hun Europese wedstrijden, ook tegen Italiaanse clubs, zijn nog steeds legendarisch. Maar PSV behoort tot de drie grootste clubs van Nederland. Er zal hier zeker respect zijn voor ze. PSV speelt namelijk aanvallend en zeer modern voetbal", besluit Di Natale.