'Ajax heeft absoluut niet beste opleiding'

'Op dit moment heeft Ajax absoluut niet de beste opleiding, zijn we ons bewust'

15 september om 13:28

Ajax heeft op dit moment niet de beste jeugdopleiding van Nederland. Dat erkent Kiki Musampa, assistent-trainer bij Ajax O19. Hij ziet dat de Amsterdammers enigszins voorbij zijn gestreefd door onder meer PSV en AZ.

"Op dit moment heeft Ajax absoluut niet de beste jeugdopleiding van Nederland. Daar zijn we ons ook van bewust. Maar we werken er hard aan om Ajax weer de beste te maken", vertelt Musampa bij Goedemorgen Eredivisie op ESPN.

De voormalig linksbuiten probeert de vinger op de zere plek te leggen en is kritisch op de mentaliteit van de talenten op De Toekomst. "De kwaliteit is minder en ik denk dat de lat ook niet hoog genoeg werd gelegd. Je ziet dat basisdingen ontbreken. De trainings attitude die jongens soms hebben als ze komen trainen... Dan denk ik: Het is toch de A1 (O19, red.). Als ze die stap willen maken, dan moeten ze er toch anders instaan. Maar dat zijn dingen die voorheen misschien geaccepteerd werden en dus zo konden groeien."

Musampa geeft toe dat het hem wel wat tegenviel. "Van de topsportmentaliteit, discipline en kwaliteit had ik wel iets meer verwacht. Tegelijkertijd is dat ook wel de uitdaging. Er zijn wel veel talentvolle spelers aanwezig. We moeten ervoor zorgen dat zij gaan doorbreken."

"Als je kijkt naar de laatste jaren, dan moet je toch AZ de credits geven. PSV zit daar ook dichtbij", vervolgt Musampa, die het tegelijk niet al te somber inziet. "Wij hebben laatst met de O19 tegen AZ geoefend, zonder de internationals van ons en hen. Het werd 2-0 voor ons en je zag wel dat we een overwicht hadden. AZ heeft dan wel potentie en een goede opleiding, maar zodra er een paar spelers niet zijn, is het verschil best wel groot."

Aad de Mos valt hem bij. "Ook bij AZ zag ik alleen Goes spelen", doelt hij op de Eredivisie-wedstrijd tegen sc Heerenveen (9-1) van zaterdag. "Kwakman en Meerdink blijven achter op het bankje. Ze hebben veel spelers gekocht, maar je moet ook wat doen met je opleiding." Overigens doorliepen ook Rome-Jayden Owusu-Oduro en Peer Koopmeiners een groot deel van de Alkmaarse jeugdopleiding.