Lof voor Farioli vanwege Oranje-uitblinker Brobbey

'Brobbey is door Farioli zó fit afgeleverd, dat hij het bij Oranje kon laten zien'

12 september om 23:25

Brian Brobbey maakte dinsdag een scherpe en fitte indruk in het Nations League-duel van Oranje met Duitsland. Volgens ESPN-verslaggever Cristian Willaert is het ijzersterke optreden van de 22-jarige spits ook te danken aan Ajax-trainer Francesco Farioli.

Brobbey kwakkelde vorig seizoen regelmatig met zijn fitheid bij Ajax, maar imponeerde deze week in het Nederlands elftal. Willaert zag dat daar enige discussie over was. "Men verbaasde zich waarom Brobbey vorig jaar zoveel minder was, terwijl het er bij het Nederlands elftal wel uitkwam", stelt de verslaggever bij Voetbalpraat

De sleutel kan weleens bij Farioli liggen. De Italiaan ging deze zomer aan de slag in Amsterdam. "Als jij met een trainer te maken hebt die jou rustig brengt, één die niet gedreven is door te snel resultaat en je te lang opstelt waardoor je weer nieuwe blessures krijgt...", stelt Willaert. "Vorig jaar heeft Brobbey bijna een half jaar met een ontstoken kniepees gespeeld, wat weer tot allerlei andere spierproblemen leidde."

"Hij moest dan toch weer opgesteld worden en soms stond hij op het laatste moment dan toch niet in de opstelling", gaat de ESPN-verslaggever verder. "Soms werd hij in de rust gewisseld en hij heeft niet alle trainingen mee kunnen doen. Dan ben je niet topfit en kan je niet tachtig minuten drukzetten. Hem werd verweten dat er een soort luiheid om hem heen lag, maar ik weet niet of dat het was. Tegen Duitsland was hij allesbehalve lui."

Ajax-trainer Farioli bracht Brobbey rustig, nadat hij later aansloot vanwege het EK. Willaert vindt die aanpak verstandig. "Die opbouw is tien, tien, twintig, 66, twintig en tachtig minuten geweest. Dat is eigenlijk niet zo gek. Ook als je ziet dat sommige wedstrijden maar drie dagen na elkaar waren. Ik denk dat hij door Farioli zó fit is afgeleverd, dat hij bij het Nederlands elftal eindelijk heeft kunnen laten zien wat hij in zijn mars heeft. Je moet niet vergeten dat hij Ajax in het laatste seizoen van Ten Hag kampioen heeft gemaakt in de tweede seizoenshelft. Hij is het voetballen niet verleerd vorig jaar."