AZ, Sparta en Excelsior best beoordeeld door uitsupporters

KNVB presenteert cijfers: deze drie clubs zijn het best beoordeeld door uitfans

12 september om 10:23

AZ, Sparta Rotterdam en Excelsior zijn het voorbije seizoen het best beoordeeld voor uitsupporters. Dat maakt de KNVB donderdag bekend. Het trio clubs werd na een onderzoek van Supportersclub Nederland en de voetbalbond beoordeeld met een 7,1.

Gedurende het seizoen 2023/2024 hebben het Supporterscollectief Nederland en de KNVB in totaal 3.806 supporters van Eredivisionisten ondervraagd. Het ging vooral om hoe de fans een bezoek aan het uitvak van de opponent beleefd hadden. Dat leverde verschillende cijfers op. Gemiddeld scoren alle clubs in de Eredivisie een 6,3. AZ, Excelsior en Sparta Rotterdam scoorden het hoogst. Allemaal kregen zij een 7,1 van de uitfans.

Volgens de KNVB liepen de 'rapportcijfers' flink uiteen. Daarom is er volgens de bond werk aan de winkel. Per club werden er vier aspecten beoordeeld. Bereikbaarheid scoorde gemiddeld een 6,6. Gastvrijheid (benadering door stewards, politie, cateringmedewerkers etc.) ook. De faciliteiten (uitzicht, toiletten etc.) kregen gemiddeld een 6,1 en de catering scoorde gemiddeld een 6,0.

De conclusie van de KNVB is dat er ruimte is voor verbetering. Zicht, gastvrijheid en basisvoorzieningen zijn de belangrijkste onderwerpen. De beoordelingen op dat gebied waren vaak ondermaats tot ruim voldoende. Bij de gastvrijheid werd de rol van de politie een aantal keer met 'zeer negatief' beoordeeld.