Vink over fris Oranje

Vink verklaart opleving Nederlands elftal: 'Koeman is heel loyaal'

11 september om 11:48
Laatste update: 11 september om 11:48

Marciano Vink heeft een verklaring waarom het Nederlands elftal de voorbije interlandperiode 'vrolijker' voor de dag is gekomen dan op het EK. De analist wijst naar de loyaliteit van bondscoach Ronald Koeman.

Deze interlandperiode werd Bosnië & Herzegovina (5-2) verslagen, terwijl Duitsland knap op een gelijkspel gehouden werd (2-2). Het ging de afgelopen week in de media veel over een 'nieuwe dynamiek'. "Afgelopen zomer werden er keuzes gemaakt uit loyaliteit", stelt Vink bij Voetbalpraat op ESPN. "Ik zei voor het EK al: loyaliteit gaat je problemen opleveren."

"Er zijn spelers geweest die hem in het verleden veel gegeven hebben", doelt Vink op de sterke Nations League-cyclus in de eerste termijn van Koeman als bondscoach. "Het kon niet op, het Nederlands elftal was op dat moment hartstikke goed. Koeman is heel loyaal. Op het EK waren er niet fitte spelers die bepalend moesten zijn."

Dat werkte Oranje tegen, stelt Vink, die tegen Bosnië en Duitsland 'frisse jongens' zag. "In de eerste wedstrijd (tegen Bosnië, red.) zag je dat al. Dan zeggen mensen: de tegenstander is niet zo goed, maar de intentie was er wel. Nu zie je het in de tweede wedstrijd (tegen Duitsland, red.) weer. Dat hebben we op het EK nooit gekund omdat de spelers daar niet toe bereid waren of niet geschikt voor waren."