Koeman vertelt over Brobbey, Gravenberch en De Ligt bij Oranje

Koeman onder indruk van één speler bij Oranje: 'Wil mezelf geen gelijk geven...'

10 september om 23:19

Ronald Koeman is zeer te spreken over Brian Brobbey na het gelijkspel van Oranje tegen Duitsland (2-2). De bondscoach vertelt ook dat hij Matthijs de Ligt in bescherming heeft genomen, terwijl hij bijzonder erg heeft genoten van één pass van Ryan Gravenberch.

Oranje hield in de Johan Cruijff Arena uiteindelijk een punt over aan een bewogen wedstrijd tegen Duitsland. Koeman zegt 'een positief gevoel' over te houden aan het duel, waarna hij gevraagd wordt naar Brobbey. "Hij deed het in dat moment van de tweede goal goed, maar daarna ook. Tah wordt gewisseld in de rust en hij kreeg pas laat geel, want volgens mij was hij vijf keer aan zijn shirt aan het trekken en was hij overtredingen aan het maken", zegt de bondscoach bij de NOS. "Brian speelde één op één, ik vond dat hij dat erg goed deed. De tweede goal komt ook van hem vandaag. Ik ben supertevreden over Brian."

Koeman ziet dat hij met Brobbey en Joshua Zirkzee twee volwaardige opties in de punt van de aanval heeft. "Allebei hebben ze bewezen dat ze de spits van het Nederlands elftal kunnen zijn. Brian krijgt nu de kans en dan vind ik het mooi dat hij het op deze wijze laat zien. Er was namelijk toch een stukje extra druk bij hem en dat mag, maar ik ben blij dat ik hiervoor gekozen heb. Ik wil mezelf geen gelijk geven, maar je analyseert de tegenstander en dan weet je dat er tegen Duitsland ruimtes ontstaan. En Brian is snel en sterk. Dat dat dan zo uitpakt, is een ander verhaal."

De geweldige crosspass die Gravenberch in de eerste helft gaf op Xavi Simons is Koeman ook niet ontgaan. "Geweldige, geweldige bal. Niet normaal", zo klinkt het uit de mond van de bondscoach, die zich ook meteen uitlaat over de in de rust gewisselde De Ligt. "Liever laat je een speler staan, alhoewel ik wel vind dat ook Reijnders een keer op een slecht moment balverlies leed. Daar waren we slordig in."

"Matthijs zit nu in zo’n periode dat het ook gelijk wordt afgestraft. Nee, de twijfel om hem op te stellen heb ik niet gehad. Je geeft hem dan de kans, maar dit soort momenten, die dan worden afgestraft door de klasse van Duitsland: dan neem ik hem ook in bescherming. Want ik denk niet dat hij dit niet meer in zijn hoofd zou hebben, in de rest van de wedstrijd", besluit Koeman.