Van der Vaart en Van Hooijdonk zien 'examen' bij Oranje

Van der Vaart: 'Ik vind het jammer, hij was ons grootste verdedigende talent'

10 september om 20:37

Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk zien dat het treffen tussen Oranje en Duitsland voor Matthijs de Ligt nog net iets belangrijker is. De stopper kon enkele dagen tegen Bosnië & Herzegovina niet overtuigen, waardoor het volgens Van der Vaart en Van Hooijdonk wel eens erop of eronder kan zijn voor hem. 

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Duitsland krijgt Van der Vaart bij de NOS de vraag of de wedstrijd tegen Duitsland een examen is voor De Ligt. "Dat gevoel heb je natuurlijk wel een beetje", zegt de 109-voudig international. "Hij zit er nog niet lekker in. Bij de tweede goal van Bosnië zat hij duidelijk mis. Hij was natuurlijk ons grootste verdedigende talent, maar op dit moment laat hij dat niet zien. Ook bij zijn clubs gaat het moeizaam."

"Hij heeft nog geluk dat hij zo'n grote naam heeft, waardoor hij altijd weer een grote club krijgt. Maar misschien is het ook goed als hij een wat minder grote club zou krijgen", vervolgt een harde Van der Vaart. "Dan ga je echt anders spelen. Hij heeft nu een Nederlandse trainer (Erik ten Hag, red.), dus ik hoop dat hij eroverheen komt. Het blijft stroef en dat vind ik jammer."

Van Hooijdonk doet vervolgens zijn zegje. "Er zit bij De Ligt natuurlijk wel ontzettend veel druk op. Hij voelt natuurlijk de hete adem van Van Hecke, terwijl De Vrij eerst de voorkeur kreeg. Als je nu in deze wedstrijd weer een flater maakt, dan kan het wel eens even een tijdje voor je gedaan zijn bij het Nederlands elftal. Daardoor denk ik dat het alleen maar goed is dat de bondscoach hem deze kans nu geeft. Hij kan het ook weer herstellen, zo werkt het in de voetballerij natuurlijk ook."