Farioli zet Sutalo in Ajax-zonnetje

Farioli zet Sutalo in Ajax-zonnetje: 'Spelers profiteren van zijn spel'

10 september om 20:05

Ajax-trainer Francesco Farioli steekt de loftrompet over Josip Sutalo. De 24-jarige Kroaat werd sinds zijn komst een jaar geleden veel bekritiseerd, maar toont dit seizoen beterschap. Ook Farioli is tevreden over zijn ontwikkeling.

Voormalig technisch directeur Sven Mislintat betaalde 20,5 miljoen euro voor Sutalo, die echter deelde in de malaise bij Ajax. "Vorig seizoen was hij onderwerp van veel discussies", weet Farioli, geciteerd door Ajax TV. "Misschien waren zijn prestaties minder dan verwacht. Wij hadden een heel goed en simpel gesprek toen hij terugkwam. Soms moet je dingen ophelderen en overeenstemming bereiken in het proces."

Inmiddels heeft Sutalo de stijgende lijn te pakken. "Wat hij nu laat zien, is dankzij zijn kwaliteiten, spelintelligentie en spelinzicht. Bij de prestaties van Josip hebben de spelers die om hem heen staan veel invloed. En andersom geldt dat ook: er zijn spelers die profiteren van het spel van Sutalo."

Baas en Fitz-Jim kwamen niet in Ajax-plannen voor

Sutalo vormde in de eerste weken van het seizoen een verrassend duo met Youri Baas, die net als Kian Fitz-Jim tijdens de voorbereiding zijn kans greep. Dat terwijl ze min of meer waren afgeschreven. "Het is niet zozeer dat ik ze kansen geef, want ik ben niet hier om cadeautjes te geven. Beiden, ik zal er niet om liegen, kwamen niet in de plannen voor en zaten op de grens van wel of niet in de selectie. Maar alle credits naar hun, want ze hebben vanaf het begin elke kleine kans gepakt en alle stukjes bij elkaar gebracht. Uiteindelijk moest je of blind zijn of ze geven wat ze verdienen, zo was het."