Politiebonden gaan doorstaken: 'Het is even niet anders'

Politiebonden gaan door met staken: 'Kan ook bij Champions League-wedstrijden'

10 september om 15:30
Laatste update: 10 september om 16:59

Zolang er geen overeenstemming is over de regeling voor vroegpensioen, blijft de politie acties voeren bij Eredivisie-wedstrijden. De bond kiest telkens voor de grootste wedstrijd. Dit vertelt Maarten Brink, projectleider van de politiebonden, aan ESPN.

"Het heeft geen zin om een actie te organiseren waar maar twee agenten op een fiets aanwezig zijn", begint Brink tegen ESPN. Hij voert de druk nog verder op, want hij stelt dat er uiteindelijk ook actie gevoerd kan worden bij duels buiten de Eredivisie.

"Tot nu toe zijn het alleen Eredivisiewedstrijden. En we zeiden van tevoren: we pakken voetbal, evenementen en demonstraties. Voetbal is breed; het kunnen interlands zijn, het kan Champions League zijn en dat kunnen duels in de Keuken Kampioen Divisie zijn. Het kan alles zijn", tekent ESPN de woorden van Brink op.

Ajax heeft al driemaal last gehad van de stakingen. Het duel met NAC Breda kon wel doorgaan, maar De Klassieker tegen Feyenoord en de aankomende thuiswedstrijd tegen FC Utrecht zijn door de gemeentes afgelast. Brink vertelt dat dit geen toeval is. "Pak het speelschema van de Eredivisie er even bij en dan zie je direct welke wedstrijden relevant zijn. Was het PSV – Ajax geweest, hadden we die wedstrijd genomen. Nu is het AjaxFC Utrecht. Het is even niet anders."

De projectleider van de politiebonden zegt in gesprek met de sportzender zich niet verantwoordelijk te voelen voor de afgelaste duels. "Het is ontzettend vervelend en raar dat wedstrijden alleen doorgang kunnen vinden als er politie aanwezig is. Dat de wedstrijd wordt afgelast, is een eigen besluit van de lokale driehoek. Dat is niet wat wij als politievakbonden beogen."