Memphis Depay bij Corinthians

Memphis bij Corinthians: miljoenenschuld, degradatievoetbal en bekend terrein

10 september om 11:45
Laatste update: 11 september om 12:15

De deal is beklonken: Memphis Depay laat Europa achter zich en heeft voor ruim twee jaar getekend bij Corinthians, de nummer zeventien van de Braziliaanse Série A. Waar komt de dertigjarige aanvaller terecht? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Memphis werd maandagavond Braziliaanse tijd gepresenteerd door Corinthians. Bij de degradatiekandidaat zette hij zijn handtekening onder een verbintenis tot 31 december 2026. Na PSV, Manchester United, Olympique Lyon, FC Barcelona en Atlético Madrid wordt Corinthians de zesde werkgever van Memphis.

De Premier League van Zuid-Amerika

Het gaat al een tijd niet goed met Corinthians. Het laatste kampioenschap van de club dateert uit 2017, daarna is de sportieve malaise ingezet. Inmiddels is Corinthians weggezakt naar de onderste regionen van de Série A en moet er serieus gevreesd worden voor degradatie. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er buiten het veld ook zorgen. Zo heeft Corinthians een paar honderd miljoen euro schuld.

Vooralsnog vormen de schulden geen bedreiging voor Corinthians - en de vele andere Braziliaanse clubs met een torenhoge schuld. Brazilië is het land van gigantische tv-gelden en is in die zin te vergelijken met de Premier League in Europa. Lijfsbehoud is dan wel van levensbelang voor de toekomst van Corinthians. Degradatie betekent immers veel minder tv-inkomsten. Zolang dat niet aan de orde is, kan de club ondanks de schuld onverstoord verder gaan met het inlijven van spelers, die goed betaald krijgen.

In de voetsporen van Seedorf

Clarence Seedorf is de enige (oud-)international van Oranje voor Memphis die in de Braziliaanse competitie heeft gespeeld. De voormalig topmiddenvelder stond tussen 2012 en 2014 onder contract bij Botafogo. Steeds vaker worden spelers uit Europa weggeplukt door Braziliaanse clubs, waar ze veel kunnen verdienen. Naar verluidt wordt Memphis grootverdiener bij Corinthians en strijkt hij een kleine vijf miljoen euro per jaar op.

Vorig jaar werden Luis Suárez (Grêmio) en James Rodriguez (São Paulo FC) groots onthaald. De twee zijn inmiddels alweer vertrokken uit Brazilië.

Ander competitieverloop

De Série A loopt van mei tot december. Memphis stroomt dus in op het moment dat de competitie zijn climax nadert. Op dit moment zijn 25 van de 38 speelrondes afgewerkt en staat Corinthians twee punten achter de veilige plekken. In maximaal dertien wedstrijden moet Memphis dus degradatie zien af te wenden bij zijn nieuwe werkgever. Van december tot januari ligt het Braziliaanse voetbal stil.

Wat gebeurt er tussen januari en mei? Dan worden de staten-kampioenschappen gehouden. Voorheen waren deze populairder dan de reguliere competitie, inmiddels is dat omgedraaid. Van januari tot mei zal Memphis met Corinthians strijden om het kampioenschap van São Paulo. Daarin neemt Corinthians het onder meer op tegen São Paulo FC en Palmeiras, de twee rivalen. Palmeiras is met twaalf landstitels de meest succesvolle club van de staat. Corinthians won zes keer het landskampioenschap.

São Paulo x Eindhoven

Memphis is niet de eerste speler die voor PSV en Corinthians heeft gespeeld. In Brazilië komt de Nederlander onder meer André Ramalho tegen. De verdediger trok eerder deze zomer de deur in het Philips Stadion achter zich dicht. Ook Fagner Conserva Lemos staat bij Corinthians onder contract. De 35-jarige Braziliaan speelde tussen 2007 en 2008 bij PSV. Hij komt uit de jeugdopleiding van Corinthians en speelde door de jaren heen al ruim 550 duels in de hoofdmacht. Inmiddels is hij de aanvoerder van Timão.


Oud-PSV-speler Fagner voor Corinthians.

Wie Memphis net misloopt, is Cássio Ramos. De voormalig doelman van PSV – tussen 2009 en 2011 keepte hij vijf wedstrijden – was sinds 2011 een vaste waarde bij Corinthians. In totaal stond hij in 698 officiële duels onder de lat. Sinds juli verdedigt Cássio de clubkleuren van EC Cruzeiro Belo Horizonte.

Herinneringen voor Memphis

Corinthians speelt zijn thuiswedstrijden in de Neo Química Arena. Het stadion, dat plaats biedt aan een kleine 50.000 toeschouwers, is geen onbekend onderkomen voor Memphis. In 2014 maakte de toen twintigjarige aanvaller zijn tweede goal voor Oranje in het stadion, toen hij in de slotfase de 2-0 tegen Chili maakte op het WK.

Het is aan Memphis om tien jaar later nieuwe herinneringen te maken in São Paulo.