KNVB over afgelasting Ajax - FC Utrecht

KNVB baalt van afgelasting Ajax - Utrecht: 'Natuurlijk heel frustrerend'

9 september om 18:53

De KNVB betreurt de nieuwe afgelasting in de Eredivisie. Door politiestakingen heeft Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, een streep gezet door de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht.

Ajax - Utrecht wordt beschouwd als een risicowedstrijd en om die reden kan er niet zonder de aanwezigheid van politie gespeeld worden. De KNVB noemt de beslissing om het duel af te gelasten 'frustrerend'. "Elk seizoen worden er bijna 800 wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld en 99 procent daarvan verloopt zonder grootschalige incidenten. Het voetbal streeft altijd naar minimale politie-inzet, net zoals iedereen."

"De clubs zijn verantwoordelijk voor de veiligheid in de stadions en investeren daar miljoenen euro's in, maar politiebevoegdheden kunnen uiteraard niet worden overgenomen", gaat het statement verder. "Eerder dit seizoen hebben we ook gezien dat vier wedstrijden probleemloos zonder politiebegeleiding konden plaatsvinden. Dat opnieuw een wedstrijd niet doorgaat is voor het voetbal, de clubs en de supporters natuurlijk heel frustrerend."

Onder meer NAC Breda - Ajax en FC Twente - Sparta Rotterdam gingen wél door zonder aanwezigheid van de politie. Aan de KNVB de loodzware taak om een nieuw moment te vinden voor Ajax - Utrecht. Door twee inhaalduels - tegen Fortuna Sittard en Feyenoord - en het Europese schema van de Amsterdammers is de voetbalagenda al overvol. 

"We doen er alles aan om deze wedstrijden zo goed mogelijk opnieuw in te plannen, waarbij we ook afhankelijk zijn van andere partijen", klinkt het. "Dat is geen eenvoudige opgave en de uitkomst zal voor de voetballiefhebbers en voor andere partijen die bij de wedstrijd betrokken zijn helaas minder gunstig zijn dan de originele planning."