Driessen verrast door 'grote leider' Van Dijk

Driessen schuift drie nieuwe Oranje-leiders naar voren: 'Zou gezond zijn'

9 september om 07:28

De uitspraken van Virgil van Dijk na de Nations league-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Bosnië en Herzegovina zorgen voor verbazing. Valentijn Driessen vindt het opmerkelijk dat de 33-jarige verdediger het nodig vond om zichzelf 'de grote leider' van Oranje te noemen.

'Echte leiders laten liever anderen over hun leiderschap oordelen. Mensen die zichzelf de ’grote leider’ noemen, zijn vaak doorgeschoten narcisten met een dubieuze reputatie. Onder die noemer valt Van Dijk niet te scharen', benadrukt Driessen in zijn column in De Telegraaf. 'Dat hij over zichzelf als ’grote leider’ sprak, deed potsierlijk en tegelijk ook aandoenlijk aan. Het leek op borstklopperij, maar kwam eerder voort uit onzekerheid.'

Dat heeft volgens Driessen alles te maken met de prestaties van Van Dijk op het EK, waardoor de Liverpool-mandekker meer dan ooit ter discussie stond. De Telegraaf-verslaggever ziet de hiërarchie bij het Nederlands elftal 'niet wezenlijk veranderen'. 'Toch ontwikkelt de groepsdynamiek zich anders zonder Wijnaldum, Blind, De Jong en in dit geval Depay. De bondscoach en diverse internationals spraken van een frisse dynamiek.'

'Met die constatering wordt het tijd dat enkele jonge of nieuwe Oranje-klanten hun verantwoordelijkheid in het groepsproces pakken. Jongens als Gakpo, Reijnders of Schouten misschien. Dat zou voor de ontwikkeling van Oranje gezond zijn', schuift Driessen drie nieuwe Oranje-leiders naar voren.

Nederland speelt dinsdag zijn tweede groepswedstrijd in de Nations League. Dan komt Duitsland op bezoek in de Johan Cruijff Arena.