Janssen looft Oranje-uitblinker: 'Hij maakt bijna altijd de juiste keuze'

Janssen wijst uitblinker aan bij 'speels' Oranje: 'Was daar heel belangrijk in'

8 september om 23:53
Laatste update: 8 september om 23:57

Theo Janssen is te spreken over Joshua Zirkzee. De spits van het Nederlands elftal maakte een goede indruk tegen Bosnië & Herzegovina en kan op lof rekenen van zowel Janssen als Rafael van der Vaart. Laatstgenoemde schrijft ook Memphis Depay echter nog niet af.

"Ik vond hem echt heel goed spelen", vangt Janssen aan in Studio Voetbal. "We kennen hem allemaal, hij is technisch vaardig en heeft een goede techniek. De vraag was altijd: komt hij genoeg voor de goal? Want het is wel een jongen die heel veel zwerft en veel het middenveld inkomt en daar bepalend wil zijn."

"Maar je ziet gewoon in zijn basistechniek en het overzicht dat hij heeft… hij maakt bijna altijd de juiste keuze", vervolgt de voormalig middenvelder. "Balletjes met veel gevoel legt hij steeds op de juiste snelheid neer. Ik vond het Nederlands elftal heel speels en op een leuke manier spelen met heel veel creativiteit, en daar was Zirkzee heel belangrijk in."

Hoewel Zirkzee zich net als Memphis Depay veel laat zakken, ziet Janssen een belangrijk verschil. "Memphis liet zich vaak zakken, maar vrijwel altijd aan de linkerkant. Gakpo was dan ook in die zone te vinden en dan liepen ze elkaar weleens in de weg. Met Zirkzee en Gakpo heb je op de een of andere manier het idee dat ze elkaar iets beter aanvoelen en dat dat iets soepeler verloopt."

Van der Vaart neemt het echter voor Memphis op. "Ik heb een beetje het idee dat we hem er wel erg graag uit willen lullen. Als hij echt op zijn top is, vind ik hem nog steeds de beste", aldus de analist, die in Zirkzee in potentie wel de ideale spits ziet. "Hij heeft snelheid, kan goed meevoetballen, kan een goal maken. Hij speelt nu bij een grote club, dat helpt ook mee."