Kraay snapt keuze Koeman voor Zirkzee 'volledig'

Kraay 'mist bloed in de aderen' bij Oranje-spits: 'Van Nistelrooij was chagrijnig'

7 september om 19:45

Joshua Zirkzee heeft rond het EK een uitstekende indruk gemaakt op bondscoach Ronald Koeman. Dat weet Hans Kraay, die mede daardoor niet verrast is dat de spits van Manchester United in de basis staat bij Oranje in het Nations League-duel met Bosnië en Herzegovina.

De 23-jarige Zirkzee was tijdens het EK vooral bankzitter. Alleen tegen Turkije en Engeland mocht hij kort voor tijd invallen. Toch wist hij Koeman te overtuigen in Duitsland. "Zirkzee heeft zó ongelooflijk veel indruk gemaakt buiten de wedstrijden om. Dat is heel gek wat ik zeg. Maar de reserves hebben zes weken lang élke dag getraind", vertelt Kraay bij ESPN. "Ze speelden een dag nadat de basiself plus invallers hadden gespeeld, vier-tegen-vier of vijf-tegen-vijf. Hij was bij ál die partijtjes de uitblinker. Hij toonde nooit teleurstelling. Het was afjagen, altijd 110 procent. Daarmee heeft hij zoveel indruk gemaakt bij Ronald Koeman."

Kraay ziet Zirkzee, die deze zomer de overstap maakte van Bologna naar Manchester United, verder vooral een rustige indruk maken. "Ik denk dat die jongen al heel jong al heel goed in balans is. En zijn techniek is zo mooi, hij heeft zulke zachte voetjes." Er is slechts één verbeterpunt. "Zirkzee is een prachtig mooie voetballer. Maar ik denk dat hij wat meer bloed in zijn aderen mag hebben. Wat Ruud van Nistelrooij had, die was chagrijnig als er met 2-1 gewonnen werd en hij niet gescoord had. Zirkzee vind ik technisch zo’n mooie voetballer, maar iets meer gretigheid om in de zestien te zijn gaat hem nog verder helpen in zijn carrière."

Kraay snapt wel dat Zirkzee tegen Bosnië de voorkeur boven Ajax-duo Brian Brobbey en Wout Weghorst. Die laatste is nog niet fit genoeg voor negentig minuten, gaf Koeman al aan. "Ik snap volledig dat Koeman hem als nummer één spits kiest."