Özyakup over keuze om te stoppen

Özyakup openhartig na stoppen: 'Weet dat veel voetballers last van hebben'

7 september om 16:49
Laatste update: 7 september om 17:10

Oğuzhan Özyakup onthult een belangrijke reden achter zijn keuze om op 31-jarige leeftijd te stoppen met voetbal. De oud-speler van onder meer Besiktas, Feyenoord en Fortuna Sittard heeft lang geworsteld met paniekaanvallen.

Özyakup lichtte onlangs in een persoonlijk verhaal al toe dat een gebrek aan motivatie aanleiding was om zijn schoenen aan de wilgen te hangen. In gesprek met ESPN is de voormalig middenvelder openhartig over een andere reden. Zijn paniekaanvallen hebben veel invloed op zijn loopbaan gehad. "Dat is begonnen in 2015. Ik heb er hard aan gewerkt, maar kreeg later een terugval."

Met Fortuna-trainer Danny Buijs heeft Özyakup er vaak over gesproken. "Ik weet dat er veel meer voetballers last van hebben. Ik raad ze allemaal aan, vooral jonge jongens, om er met mensen over te praten. Je bent niet alleen", benadrukt hij. "Mijn zus heeft me ook geholpen en binnen een paar weken zat ik bij een mental coach. Die heeft me enorm geholpen."

"Als je in de top wil blijven presteren, moet je er gewoon over praten", aldus Özyakup. "Als je hier bij Ajax speelt, kan je best de dag na de wedstrijd gaan lunchen in Amsterdam. Dan zullen niet veel mensen je lastigvallen. In Turkije kan dat niet. Ik denk achteraf dat mijn karakter gewoon niet geschikt was voor dat leven."