Het transferrapport van PSV en Stewart

Het transferrapport van PSV: Stewart slaagt in missie, maar één groot zorgenkind

6 september om 12:30

PSV hield de kampioensploeg van vorig seizoen grotendeels bij elkaar en dat is vermoedelijk de grootste winst deze zomer. Toch zijn er nog wel een paar serieuze vraagtekens in de selectie die technisch directeur Earnest Stewart heeft samengesteld. VoetbalPrimeur maakt het transferrapport op.

De vertrekkers

Vooraf was de vrees groot dat PSV uit elkaar zou vallen na het indrukwekkende kampioensjaar. Van de basisploeg van Peter Bosz is echter maar één speler vertrokken. Jordan Teze maakte zijn gewenste overstap naar AS Monaco. Verder keerde André Ramalho terug naar zijn geboorteland. Ook op de Braziliaan deed Bosz geregeld een beroep.

PSV nam daarnaast afscheid van spelers die voornamelijk een bijrol vertolkten, zoals Patrick van Aanholt, Shurandy Sambo, Boy Waterman en Jason van Duiven. Wel is het al duidelijk dat Hirving Lozano in januari naar het Amerikaanse San Diego FC vertrekt, maar tot die tijd kan de Mexicaan nog van waarde zijn.

De Blijvers
Walter Benítez, Olivier Boscagli, Jerdy Schouten, Joey Veerman, Johan Bakayoko: ze zijn er allemaal nog. Dat mag een klein wonder heten, maar Stewart toonde zich deze zomer standvastig. Alleen voor topbedragen mochten de steunpilaren weg. Daar kwamen onder meer Atlético Madrid en Brighton & Hove Albion achter, zij probeerden tevergeefs om respectievelijk Benítez en Boscagli los te weken.

Rond Schouten, Veerman en Bakayoko speelde het één en ander, maar dat werd nimmer echt serieus. Bovendien wees de Belgische rechtsbuiten zelf meteen Saudische interesse af. Voor zo’n avontuur zal hij PSV niet verlaten. Ook Veerman lijkt het nog prima naar zijn zin te hebben in Eindhoven, hoewel het geen geheim is dat hij een stap hoopte te maken. De succesvolle tandem met de aan Paris Saint-Germain gelinkte Schouten blijft intact.

Wie minder tot de verbeelding spreekt, maar ook nog ‘gewoon’ bij PSV speelt, is Joël Drommel. De doelman stond open voor een nieuwe uitdaging, aangezien hij in Eindhoven tweede viool speelt. Onder meer Blackburn Rovers toonde interesse, maar van een deal kwam het niet.

De aanwinsten

De eerste uitdaging voor Stewart was het behouden van Malik Tillman en Sergiño Dest, hoewel die laatste pas na de winterstop weer inzetbaar is. In die missie slaagde de technisch directeur glansrijk. De vleugelverdediger kwam zelfs transfervrij over van FC Barcelona, voor de aanvallende middenvelder werd twaalf miljoen euro betaald aan Bayern München.

Stewart wist ook al snel Ryan Flamingo en Couhaib Driouech op te pikken in de Eredivisie. De vleugelspits is de langverwachte vervanger van de in de winter vertrokken Yorbe Vertessen en zorgt voor nog meer concurrentie in de aanval. De komst van Flamingo was ook zeer gewenst, zodat er centraal achterin en eventueel op het middenveld wat meer smaken zijn.

Daarna begon het schaken in het Philips Stadion. Stewart sloeg uiteindelijk nog twee keer toe. Eerst voor Rick Karsdorp, die zijn contract bij AS Roma liet ontbinden. Hij is de vervanger van Jordan Teze. Een nieuwe centrale verdediger liet net iets langer op zich wachten. Adamo Nagalo kwam op Deadline Day voor zeven miljoen euro over van FC Nordsjaelland.

Stewart had de blik ook op de toekomst gericht. Met Joel Ndala en Marcus Younis trok hij twee vleugelflitsers aan, die in eerste instantie aansluiten bij de beloften. Vooral de komst van Ndala van Manchester City wekt nieuwsgierigheid. Ook Ajax toonde interesse in hem.

De uitblijvers
PSV werd deze zomer met tal van spelers in verband gebracht. Allereerst was er de zoektocht naar een opvolger van Ramalho. Zo greep de club om uiteenlopende redenen naast Sepp van den Berg, Mikayil Faye en Ko Itakura, waarna Stewart doorschakelde naar Nagalo.

Ook op linksback leek PSV zich lange tijd te willen versterken. Zo sprak de club eenmalig met Owen Wijndal, schreef het Eindhovens Dagblad. Renan Lodi en Robin Gosens bleken dan weer te duur, terwijl Nicola Zalewski zelf niet wilde. PSV zag af van een snelle rentree van Van Aanholt. Doordat de ideale kandidaat niet werd gevonden, bleef versterking uit.

Verder speelde PSV met het idee om deze zomer al een nieuwe rechtsbuiten te halen, omdat Lozano over enkele maanden de deur achter zich dichttrekt. Daar kwam het nog niet van, waardoor de eerste uitdaging voor de winterse transferperiode reeds bekend is.

Selectiebalans

Peter Bosz zal op 2, of uiterlijk 3 september, een wijntje hebben opengetrokken. De bepalende spelers bleven én hebben zich verder ontwikkeld. Met Dest is één steunpilaar weliswaar weggevallen vanwege een blessure, maar daar staat tegenover dat spelers als Noa Lang en Ismael Saibari nu wel langdurig fit hopen te blijven. Kwalitatief is er dan ook weinig aan te merken op de selectie van PSV.

Op het middenveld en in de aanval is de concurrentie enorm. Met Lang, Bakayoko, Lozano en Driouech beschikt de ploeg over vleugelspelers van formaat. Ook voor aanvoerder en Eredivisie Speler van het Jaar Luuk de Jong is er een uitstekende stand-in met Ricardo Pepi. Op het middenveld strijden Saibari, Tillman en Til om een basisplaats, naast het onomstreden duo Veerman-Schouten. Ook talenten Isaac Babadi en Tygo Land hopen nog op de deur te kunnen kloppen.

Het is duidelijk dat de defensie nog altijd het grote zorgenkindje is. Qua aantallen is er op het eerste oog weinig aan de hand, maar PSV neemt flink wat risico in de laatste linie. Karsdorp lijkt een prima vervanger van Teze, alleen was die laatste vorig seizoen altijd inzetbaar. De ex-Feyenoorder kampte in het verleden vaker met pijntjes. Rechts centraal achterin hebben met Nagalo en Flamingo beide nieuwelingen nog alles te bewijzen op het allerhoogste podium.

De grootste twijfels zijn er evenwel aan de linkerkant van de defensie. Boscagli is een steunpilaar, maar zijn back-up Armando Obispo zit niet voor het eerst in de lappenmand. Die blessuregevoeligheid speelt ook Mauro Júnior parten. De Braziliaan is de eerste keus op linksback zolang Dest afwezig is, maar kampt regelmatig met fysiek malheur. Daarachter blijven alleen jongelingen Matteo Dams en Fredrik Oppegard over. Dams doet het verdienstelijk, maar is nog erg groen. Oppegard kon tot dusver niet overtuigen.

Veel kwaliteit op het middenveld en in de aanval, zorgen om de defensie zolang Dest ontbreekt:

Het oordeel

Stewart heeft wederom een ijzersterke selectie samengesteld bij PSV, met name doordat de belangrijkste basisspelers zijn gebleven. Niet voor niets rees al een aantal keer de vraag of PSV zelfs sterker is dan vorig jaar. Zeker als iedereen fit is én blijft, kan de ploeg van Peter Bosz hoge ogen gooien. Het middenveld en de aanval zullen menig tegenstander angst inboezemen. Bovendien is de concurrentie daar groot, zodat er veel verschillende smaken zijn.

Hoe anders is dat in de defensie. Als na de interlandperiode iedereen weer van de partij is kan Bosz in principe Karsdorp, Nagalo, Boscagli en Mauro het veld insturen, maar er zijn veel onzekere factoren. Wat als Mauro weer wegvalt en PSV straks met Dams de Champions League in moet? Tot de terugkeer van Dest, die net als Mauro overigens op rechts- als linksback een optie is, wordt het billenknijpen.

Het grootste verwijt aan Stewart is dan ook dat er niet een extra vleugelverdediger van statuur is gehaald. De verdediging blijft nu achter bij het middenveld en de aanval. Desondanks kan de Amerikaan weer diktevreden zijn. PSV lijkt ook dit seizoen boven de concurrentie uit te steken en is de gedoodverfde titelfavoriet.