Sportrechtadvocaten vrezen dat Ajax-transfer niet doorgaat

Weinig hoop voor Ajax en Sulemana: 'Dan gaat de transfer gewoon niet door'

4 september om 15:26

Sportrechtadvocaten Michiel van Dijk en Frans de Weger hebben er een hard hoofd in dat Kamaldeen Sulemana nog naar Ajax komt. Dat geeft het duo aan in gesprek met de NOS.

"Ik denk dat het een heel moeilijk verhaal gaat worden", stelt De Weger, die de FIFA-reglementen tot specialisme heeft verheven. "In TMS (Transfer Matching System, red.) hangt rechtsboven een deadlineklok. Die loopt af tot 00.00.00. Tot dan hebben clubs de tijd om alle papieren te uploaden. Denk aan het transfercontract, het spelerscontract; de financiële details."

Volgens De Weger hoeft het niet doorslaggevend te zijn dat Ajax zelf alles op tijd heeft geüpload. "Als de andere club, in dit geval Southampton, dat niet op tijd heeft gedaan, is er geen match en geeft de FIFA geen groen licht. Dan gaat de transfer gewoon niet door. Alles moet voor 0.00 uur binnen zijn. Dat is de basisregel."

"Ik vrees met grote vrezen dat Ajax nu een probleem heeft. De verantwoordelijkheid ligt echt bij de kopende partij", vult Van Dijk aan. "Wat dat betreft is het heel erg zwart-wit. Er is geen grijs gebied. Dat is er bewust niet, echt om te voorkomen dat je kunt marchanderen. Als je die deadline niet strikt hanteert, dan is het hek van de dam."

Er is mogelijk een uitweg voor Ajax, maar De Weger acht het onwaarschijnlijk dat Ajax zich daar op kan beroepen. "Een technisch mankement, ja, dat zou kunnen. Maar dat is nog nooit voorgekomen. En zoiets als een slechte WIFI-connectie of stroomstoring zal geen stand houden. Je bent er als club zelf verantwoordelijk voor dat het internet gewoon werkt."

#DoneDeal Recap na Deadline Day: alles over Bergwijn en Ajax, de geklapte transfer bij Feyenoord, PSV en nog veel meer!