Raphinha luidt noodklok: 'Het voetbal maakt je kapot'

Barcelona-aanvaller openhartig over mentaal leed: 'Voetbal maakt je kapot'

3 september om 18:47

Raphinha ervaart het profvoetbal als een mentaal zwaar beroep en heeft meermaals gedacht aan stoppen. Dat geeft de buitenspeler aan in gesprek met Tu Dirás. 

"Als je een carrière in het voetbal wil moet je hard werken en kun je niet opgeven", vangt Raphinha aan. "Ik heb veel redenen gehad om op te geven, om het voetbal opzij te zetten en iets anders te gaan doen met mijn leven. Het is een beroep dat je kapot maakt", stelt de Braziliaan.

"Ik heb momenten gehad waar ik thuiskwam en niet zeker wist of ik de volgende ochtend op zou staan om te gaan trainen", is de aanvaller openhartig. "Ik heb veel gehuild en krijg psychologische hulp, omdat ik heb ervaren dat dat heel belangrijk is. Iedereen zou het moeten doen, want het helpt veel. Als je niet goed voor jezelf zorgt, maakt het voetbal je kapot. Je moet uitkijken dat je niet in een depressie raakt en alles het liefst achter je wil laten."

Raphinha zit inmiddels op zijn plek bij Barcelona en is onlangs door trainer Hansi Flick zelfs benoemd tot een van de aanvoerders. "Als je steeds in de media ziet dat je mag vertrekken, dat de club je kwijt wil... dan had ik nooit verwacht een van de aanvoerders van de club te worden. Ik voel me belangrijk in de kleedkamer, dat ontroert me."

#DoneDeal Recap na Deadline Day: alles over Bergwijn en Ajax, de geklapte transfer bij Feyenoord, PSV en nog veel meer!