Stewart over Van den Berg en Itakura

Stewart geeft inkijkje in mislukte deals: 'Gebeurt nooit, dan wordt het duurder'

3 september om 16:18

PSV greep deze transferperiode naast de komst van Sepp van den Berg en Ko Itakura. Earnest Stewart wist beide spelers niet aan te trekken en legt in gesprek met Voetbal International uit hoe dat komt.

Na het misgrijpen van Van den Berg en Itakura wist PSV Adamo Nagalo vast te leggen. Ook Rick Karsdorp kwam de achterhoede van PSV nog versterken. Stewart is tevreden over hoe de transferperiode is verlopen. "Ja, want deze markt is echt totaal anders geweest dan voorheen. Ik ben echt blij dat we in het begin veel hebben kunnen doen met het vastleggen van Sergiño Dest en Malik Tillman en het aantrekken van Couhaib Driouech en Ryan Flamingo. Dan heb je aan de voorkant genoeg gedaan. Daarna wil je natuurlijk nog spelers toevoegen."

Van den Berg en Itakura waren de twee topkandidaten voor het centrum van de achterhoede. "Maar de prijs is nooit omlaag gekomen", aldus de technisch directeur over de eisen van Liverpool en Borussia Mönchengladbach. "Sterker nog, die is alleen maar omhoog gegaan. Voor Nederlandse begrippen is het dan niet meer te doen. Dan schakel je door (Ko Itakura, red.), maar dat blijkt dan later ook te duur."

Stewart benadrukt dat hij zich niet heeft vergist in de prijzen van de verdedigers. "Er staat geen stickertje op die spelers. Dat is een heel proces. Als er meerdere kapers op de kust zijn, kan ik mijn collega's aan de andere kant goed begrijpen, want ik doe precies hetzelfde. Je gaat niet bij het eerste bod zeggen: dat gaan we doen. Dat gebeurt nooit. En ja, dan gaat die markt zich ontwikkelen voor een bepaalde speler. Dan wordt het duurder."

De technisch directeur is blij dat de transferperiode erop zit. "Ja, het is een zware periode geweest. Het was zwaarder dan normaal. Dat heeft ook met interne zaken te maken", doelt Stewart op de vertrekeisen van onder meer Jordan Teze en Olivier Boscagli. "Dat was vorig jaar toch minder, toen was het een stuk rustiger."