Zes transfervrije creatieve middenvelders voor Ajax

Ajax zoekt creatieve middenvelder: zes transfervrije alternatieven voor Trésor

4 september om 06:30
Laatste update: 4 september om 07:29

Ajax wilde na het vertrek van Steven Bergwijn niet alleen een vervanger op linksbuiten met Kamaldeen Sulemana, maar ook een nieuwe middenvelder. Mike Trésor was het toptarget, alleen kwamen de Amsterdammers er niet uit met Burnley FC. VoetbalPrimeur denkt mee met technisch directeur Alex Kroes en bekijkt welke transfervrije spelers nog in aanmerking komen.

Ajax zag in Trésor de ‘ontbrekende, creatieve schakel’, zo schreef Voetbal International. Het ligt daarom voor de hand dat Kroes een vergelijkbaar type of in ieder geval een speler met het broodnodige inzicht zal willen aantrekken. We zetten vijf clubloze buitenkansjes op een rij.

Yusuf Yazici (27 jaar)
Ajax bleek in de eerste weken van het nog prille seizoen afhankelijk van de ingevingen van Steven Berghuis. Zoekt Ajax eenzelfde soort spelmaker, dan is Yusuf Yazici een goede optie. De 45-voudig Turks international, deze zomer actief op het EK, kan eveneens als aanvallende middenvelder en rechtsbuiten uit de voeten en brengt een flinke portie flair en creativiteit met zich mee.

Hij vertrok deze zomer transfervrij bij Lille OSC, waarvoor hij het afgelopen seizoen nog 42 officiële duels speelde. Daarin was hij goed voor twaalf doelpunten en vier assists. Eerder kwam hij uit voor Trabzonspor en CSKA Moskou.

Iker Muniain (31 jaar)
Heb je het over clubiconen, dan heb je het over Iker Muniain. De 31-jarige spelmaker vertrok deze zomer na liefst negen jaar bij Athletic Bilbao. De tweevoudig Spaans international wordt al weken in verband gebracht met River Plate, maar hij tekende nog altijd niet in Argentinië. Mogelijk kan Ajax daarom nog tussenbeide komen.

Muniain was geen basisspeler meer bij de Baskische ploeg, maar over zijn technische kwaliteiten bestaan geen twijfels. Hij kwam nog in 25 officiële duels in actie, waarin hij drie keer trefzeker was.

Anton Miranchuk (28 jaar)
Anton Miranchuk is de tweelingbroer van Alexey Miranchuk, die deze zomer de overstap maakte van Atalanta Bergamo naar Atlanta United. Zelf legde hij een nieuwe contractaanbieding naast zich neer bij Lokomotiv Moskou, waar hij tot dusver zijn hele carrière had gespeeld.

Met acht doelpunten en zeven assists in 38 optredens was Miranchuk vorig seizoen nog geregeld belangrijk voor Lokomotiv Moskou. De Rus kwam tot dusver 29 keer in actie voor de nationale ploeg, waarin hij zeven keer scoorde.

Dele Alli (28 jaar)
De carrière van Dele Alli bevindt zich al geruime tijd in een neerwaartse spiraal. Het voormalige wonderkind van Tottenham Hotspur liep deze zomer uit zijn verbintenis bij Everton, al zijn beide partijen nog voorzichtig in gesprek. Aan talent geen gebrek, maar dat wist de 37-voudig Engels international de laatste jaren zelden te tonen.

Het is serieus de vraag of Ajax het met hem aandurft. Mede door een blessure kwam Alli ook het afgelopen seizoen niet in actie, waardoor hij totaal geen wedstrijdritme heeft.

Rafinha (31 jaar)
Rafinha kon nimmer tippen aan de loopbaan van zijn oudere broer Thiago Alcantara. De tweevoudig Braziliaans international werd eveneens opgeleid door FC Barcelona en reikte zelfs tot het eerste elftal, maar een echte doorbraak bleef uit. Toch heeft hij een aardig palmares met clubs als Celta de Vigo (huur), Internazionale (huur), Paris Saint-Germain en Real Sociedad (huur).

De Franse topclub liet hem in 2022 naar het Qatarese Al Arabi gaan, waar Rafinha deze zomer weer vertrok. Voor die club was de Braziliaanse Spanjaard vorig seizoen goed voor zeven treffers en vier assists in 22 duels.

Edouard Michut (21 jaar)
Edouard Michut speelde in de jeugd van Paris Saint-Germain, waarvoor hij drieënhalf jaar geleden zijn debuut maakte. Voor de voormalige Franse jeugdinternational was uiteindelijk geen plaats, waarna verhuurperiodes volgden bij Sunderland en Adana Demirspor. De Turkse club lichtte begin dit jaar een optie tot koop. Toch vertrek Michut alweer, nadat zijn salaris niet tijdig werd uitbetaald.

Met twee assists in 24 duels tijdens het voorbije Süper Lig-seizoen, wist Michut zijn belofte nog niet helemaal in te lossen. Hij is – in tegenstelling tot de andere kandidaten in dit lijstje – echter nog jong. Bovendien werd Ajax in februari nog gelinkt aan zijn broertje Étienne Michut (17), die ook transfervrij is na zijn vertrek bij Paris Saint-Germain.

#DoneDeal Recap na Deadline Day: alles over Bergwijn en Ajax, de geklapte transfer bij Feyenoord, PSV en nog veel meer!