Zes arbiters falen conditietest, KNVB reageert

KNVB kan geen beroep doen op arbiters: 'Dat is vergelijkbaar met andere jaren'

28 augustus om 09:02
Laatste update: 28 augustus om 09:28

De KNVB maakt zich geen zorgen over de fitheid van de Nederlandse scheidsrechters. In de laatste weken moest de voetbalbond arbiters aanstellen met minder ervaring in de Eredivisie, omdat zes scheidsrechters niet door de conditietest kwamen.

Tijdens de wedstrijd tussen FC Groningen en AZ (0-0) maakte Jeroen Manschot zijn rentree op de voetbalvelden. Richard Martens, Jochem Kamphuis, Pol van Boekel, Serdar Gözübüyük en Shona Shukrula fluiten daarentegen geen duels, want zij zullen eerst door de test moeten komen. 

"Alle scheidsrechters in het betaald voetbal leggen drie keer per seizoen een verplichte conditietest af. Dit zijn conditietesten die zo zijn voorgeschreven door de UEFA en de FIFA en internationaal worden deze testen ook gebruikt", legt een woordvoerder van de KNVB uit aan De Telegraaf. "Het gebeurt vaker dat een klein aantal scheidsrechters de conditietest niet haalt. Dit jaar is het aantal scheidsrechters dat de conditietest niet heeft gehaald vergelijkbaar met andere jaren."

"Het niet halen van de test kan verschillende oorzaken hebben", gaat de woordvoerder verder. "Zo kan een scheidsrechter nog herstellende van een blessure of ziekte zijn bijvoorbeeld. Kortom, als KNVB maken we ons dan ook geen zorgen over de fitheid van de scheidsrechters. Inmiddels zijn bijna alle scheidsrechters weer inzetbaar of zullen dat op korte termijn weer zijn."

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!