Aboutaleb stelt eisen voor inhalen Klassieker

Hels karwei KNVB, Aboutaleb stelt eisen voor inhalen Klassieker: 'Niet in avond'

27 augustus om 20:15

Het wordt nog een hele opgave voor de KNVB om een nieuwe datum te vinden voor de afgelaste Klassieker. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam benadrukt dat het geen optie is om Feyenoord - Ajax in de avond te spelen.

Aboutaleb zag zich dinsdag genoodzaakt om een streep te zetten door de clash tussen Feyenoord en Ajax op zondag 1 september. Door de politiestaking spreekt de burgemeester van een onvermijdelijke conclusie.

"Afgelopen jaren heb ik zelfs zonder uitsupporters van Ajax tussen de twee- en driehonderd agenten nodig gehad om de Ajax-bus binnen te loodsen, de wedstrijd onder veilige omstandigheden te laten spelen en dat er na afloop geen gedonder ontstaat in en rondom het stadion", legt Aboutaleb uit aan ESPN. "Zelfs dat heeft een keer niet kunnen verhinderen dat er een keer gedonder uitbrak. En dat zelfs zonder uitsupporters. Dan is het onvermijdelijk om te zeggen: het spijt me zeer, maar ik kan de veiligheid van de spelers niet garanderen. Dus inderdaad verbieden."

Het plaatst de KNVB voor een flinke uitdaging, want veel ruimte om De Klassieker in te halen is er niet. Aboutaleb heeft bovendien zijn voorwaarden kenbaar gemaakt bij de bond. Een avondwedstrijd is uitgesloten. "Niet in het donker, nee. Dus dat moet de KNVB maar kijken wat ze ermee kunnen. Ze moeten met een optie komen", aldus de burgemeester. "Ik moet kijken als ze met een optie komen als ik heel veel politie nodig heb voor andere evenementen dan hebben we een probleem. We zijn daarover met elkaar in gesprek. Dat gesprek moet een goede datum en tijdstip opleveren."

Eredivisie CV-directeur Jan de Jong voorziet een hels karwei. Op voorhand lijken 29, 30 of 31 oktober of 3,4 en 5 december mogelijkheden. Het betreft echter doordeweekse dagen en daar lijkt Rotterdam weinig voor te voelen. "Wij hebben te horen gekregen dat de gemeente niet staat te springen om doordeweeks in te halen", aldus De Jong.