Conclusies: Ajax ziet kans op transfer stijgen

Vijf conclusies: Ajax ziet kans op transfer stijgen, één man is spoor bijster

22 augustus om 23:35
Laatste update: 22 augustus om 23:43

Ajax moet de return nog spelen, maar de Amsterdammers mogen zich na de 1-4 zege op Jagiellonia Bialystok alvast verheugen op deelname aan de nieuwe Europa League. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies.

Ajax heerst tegen zwakke opponent
In de aanloop naar de kraker tegen Ajax - waarschijnlijk de grootste wedstrijd in de Poolse clubgeschiedenis - verloor Jagiellonia Bialystok drie keer en incasseerde het negen tegengoals. Het bleek geen incident. Ajax kwam weliswaar op achterstand, maar heerste in de overige 85 minuten tegen de armetierige Jaga, dat vorig seizoen voor het eerst kampioen van Polen werden. Het is misschien hard, maar: deze tegenstander stelde niets voor.

Berghuis drukt stempel
Weer gooide Francesco Farioli zijn opstelling om. Ten opzichte van het verloren uitduel met NAC Breda stonden er zeven nieuwe gezichten aan de aftrap. In Brabant ontbeerde Ajax elke vorm van creativiteit. Dat probleem werd donderdagavond opgelost door Steven Berghuis, die het spel dicteerde vanaf de nummer 10-positie en optimaal gebruikmaakte van de geboden ruimtes. Hier kan Ajax mee verder.

Akpom-hattrick goed voor Ajax en Weghorst
Wie ook opviel, was Chuba Akpom. De Engelse spits stond dit seizoen nog droog, maar beleefde in Bialystok een memorabele avond. Zijn hattrick is ook in breder perspectief gunstig voor Ajax. Het is geen geheim dat de Amsterdammers hem voor een zo hoog mogelijk bedrag willen verkopen om de komst van Wout Weghorst mogelijk te maken. Technisch directeur Alex Kroes zal stiekem hopen dat Premier League-clubs donderdagavond niet al op één oor lagen.

Scheidsrechter is spoor bijster
In de kleedkamer van Ajax zal het na de wedstrijd ongetwijfeld óók zijn gegaan over Rade Obrenovic. De Sloveense scheidsrechter was bij de start van de tweede helft compleet de weg kwijt en gaf zowel Kenneth Taylor als Jorrel Hato een onverklaarbare gele kaart. Tussendoor floot hij doodleuk voor overtredingen die er niet waren. Ajax liet zich er niet door van de wijs brengen.

Vrijwel zeker van Europa League
De deur naar het hoofdtoernooi van de Europa League, waarin de Amsterdammers verzekerd zijn van in elk geval acht 'competitiewedstrijden', staat na het bezoek aan Polen wagenwijd open. Volgende week donderdag is de return in de Johan Cruijff ArenA (aftrap 20.00 uur). Dan zal normaal gesproken de klus worden geklaard - bij voorkeur met champagnevoetbal. Dat kan de Ajax-achterban goed gebruiken.