Spelersrapport Ajax na Europa League-zege op Jagiellonia Bialystok

Ajax op rapport: geen onvoldoendes, twee hoge uitschieters na dikke zege

22 augustus om 22:39

Ajax staat met één been in het hoofdtoernooi van de Europa League. Tegen het zwakke Jagiellonia Bialystok waren de Amsterdammers duidelijk de sterkste (1-4). VoetbalPrimeur geeft rapportcijfers aan de elf basisspelers en trainer Francesco Farioli.

Remko Pasveer - 6,5: de snelle openingstreffer van Jagiellonia Bialystok was een smetje, maar verder hoefde Pasveer zijn broekje amper vies te maken. Een comfortabele avond voor de doelman.

Devyne Rensch - 7: Rensch gooide in Bialystok of all places eindelijk eens de schroom van zich af. Veel diepte in zijn spel, veel 'vieze loopjes' en een piekfijne assist bij de tweede Ajax-treffer.

Josip Sutalo - 7: voor rust worstelde hij even met de fysiek sterke spits van de tegenstander, maar Sutalo hield uiteindelijk simpel het hoofd boven water. De Kroaat is een zekerheidje voor Farioli.

Youri Baas - 6,5: geen moment kwam hij in de problemen tegen de armetierige Polen, waarbij moet worden gezegd dat het Baas ook niet bijzonder moeilijk werd gemaakt. Ruim voldoende.

Jorrel Hato - 6,5: waarom hij in de tweede helft een gele kaart kreeg, weet alleen de Sloveense scheidsrechter. Hato mocht de hele linkerflank bestrijken en sprong aardig om met de geboden ruimte.

Jordan Henderson - 6,5: een Champions League-winnaar in Bialystok, dat zal toch even wennen zijn geweest voor de Poolse supporters. Henderson was duidelijk de baas op het middenveld.

Kenneth Taylor - 6,5: net als Hato werd hij het slachtoffer van een arbitrale dwaling, maar Taylor liet zich niet kisten en speelde een prima wedstrijd. De Ajacied zal zich bij vlagen in een speeltuin hebben gewaand, zoveel ruimte kreeg hij.

Steven Berghuis - 8: dirigent, regisseur en orkestleider in één, deze donderdagavond. Berghuis nam Ajax bij de hand en was op de 10-positie heerlijk aan het strooien. Hoogtepunt was zijn wereldassist bij de 1-2 van Ajax.

Carlos Forbs - 6: zijn start was op z'n zachtst gezegd ongelukkig, toen hij Jagiellonia in al zijn ijver in staat stelde om de score te openen. Daarna toonde hij beterschap en droeg hij zijn steentje bij aan de ommekeer.

Chuba Akpom - 7,5: de theorie van de ketchupfles is welbekend. Hij stond dit seizoen nog droog, maar Akpom kwam in Polen eindelijk los en scoorde niet één, niet twee, maar drie keer.

Mika Godts - 6,5: het is soms nog wat wild, maar Godts liet donderdagavond weer veelbelovende dingen zien. In zijn 27ste officiële wedstrijd voor Ajax scoorde hij voor het eerst. De Belg vergat zichzelf te belonen met meer goals, onder meer vanaf de penaltystip.

Invallers
Branco van den Boomen - x: viel na 64 minuten in voor Taylor en speelde te kort voor een beoordeling.
Bertrand Traoré - x: viel na 64 minuten in voor Forbs en speelde te kort voor een beoordeling.
Brian Brobbey - x: viel na 72 minuten in voor Akpom en speelde te kort voor een beoordeling.
Anton Gaaei - x: viel na 72 minuten in voor Hato en speelde te kort voor een beoordeling.
Steven Bergwijn - x: viel na 85 minuten in voor Godts en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Francesco Farioli - 6,5: geen vuiltje aan de lucht voor Farioli, die zag dat het goed was. Dat hij weer zeven (!) wijzigingen doorvoerde is dankzij de overtuigende zege even geen thema meer.