Wie is Ajax-target Alban Lafont?

Ajax-target Lafont: voormalig supertalent, fans niet rouwig om mogelijke exit

22 augustus om 15:30
Laatste update: 22 augustus om 15:36

Alban Lafont is één van de keepers naar wie Ajax momenteel kijkt. De Amsterdammers zouden de Franse goalie graag binnen willen halen als Diant Ramaj in het slot van de transferwindow nog vertrekt. VoetbalPrimeur duikt in het profiel en de achtergrond van Lafont.

Lafont (25) werd op 23 januari 1999 geboren in het Burkinese Ouagadougou. Op jonge leeftijd verhuisde hij met zijn vader naar Frankrijk. Tot zijn vijftiende speelde Lafont voor amateurclub AS Lattoise, waar hij aanvankelijk als aanvallende middenvelder werd opgesteld. De voormalig jeugdinternational werd uiteindelijk keeper, waarna hij in 2014 in de jeugdopleiding van Toulouse terechtkwam.

Het duurde maar een jaar voordat Lafont de stap naar het eerste elftal van Toulouse maakte. Op zestienjarige leeftijd debuteerde hij al in de Ligue 1, tegen OGC Nice. Daarmee werd hij de jongste doelman ooit in de Franse competitie. Na zijn debuut stond hij zijn plekje onder de lat niet meer af. Lafont werd dan ook een grote toekomst voorspeld. In de zomer van 2018 verdiende de goalie, die in 2022 één keer werd opgeroepen voor het Franse elftal, een transfer naar Fiorentina, dat acht miljoen euro betaalde. In Italië was Lafont ook de eerste keus onder de lat, maar hij wist niet helemaal te overtuigen: zo maakte hij verschillende foutjes.

Na zijn eerste seizoen in Florence verloor Lafont zijn plek aan Bartlomiej Dragowski, die recent met Panathinaikos nog tegenover Ajax stond. Fiorentina besloot hem vervolgens voor twee jaar te verhuren aan FC Nantes. Daar was de Fransman direct weer de eerste keeper. In 2021 besloot Nantes zijn koopoptie van 7,5 miljoen euro te lichten. Momenteel is Lafont nog steeds de vaste doelman van de club. Hij geldt daar zelfs als één van de sterkhouders. Twee jaar geleden legde Lafont met Nantes nog verrassend beslag op de Coupe de France.

De speelstijl van Lafont en zijn perspectief bij Ajax

Dit is niet de eerste keer dat de naam van Lafont in het geruchtencircuit valt bij Ajax. En dat is niet gek: buiten het feit dat het voormalig supertalent goed op zijn lijn is en voor een keeper vrij snel is, kan hij ook goed meevoetballen. Daardoor past hij goed in het profiel van een keeper waar Ajax normaliter naar zoekt. Het feit dat hij voor een 25-jarige doelman al veel vlieguren heeft gemaakt, zal Ajax-trainer Francesco Farioli ook tevredenstellen.

Het is namelijk duidelijk geworden dat de Italiaan zoekt een ervaren leider onder de lat in Amsterdam, getuige zijn keuze voor Remko Pasveer in plaats van Ramaj in het Ajax-doel. Lafont droeg bij Nantes ook al meerdere keren de aanvoerdersband. De fans van Nantes lijken overigens niet heel rouwig te zijn om een eventueel vertrek van Lafont. De doelman heeft namelijk geen geheim gemaakt van zijn wens om te vertrekken en is nog steeds wel eens te betrappen op een foutje.

Als Lafont naar Amsterdam komt, zal hij samen met Pasveer uit moeten maken wie de eerste doelman van Ajax wordt. Zoals gezegd zal Ramaj namelijk naar alle waarschijnlijkheid namelijk vertrokken zijn als de Fransman komt. Ajax lijkt in de eerste instantie in te zetten op een huurdeal, mocht het zover komen.

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!