Van der Gijp over Van Basten

Van der Gijp looft 'topgozer': 'Ajax gaat hem écht aan het hart'

22 augustus om 10:52

René van der Gijp steekt de loftrompet over Marco van Basten. De voormalig aanvaller waardeert het dat San Marco zo erg meeleeft met Ajax.

Afgelopen maandag uitte Van Basten bij Rondo fel zijn ongenoegen over de beleidsbepalers - die hij 'koekenbakkers' noemde - bij Ajax. "Ik vind Van Basten, dat meen ik uit de grond van mijn hart, een topgozer", zegt Van der Gijp bij Vandaag Inside. "Mensen hebben altijd veel kritiek op hem: als trainer heeft hij geen klote bereikt. Maar hij is zo'n grote speler geweest."

"Het leuke aan Van Basten, en ook aan Rafael van der Vaart, vind ik: dat zijn échte Ajacieden", gaat Van der Gijp verder. "Het gaat hen echt aan het hart." De vijftienvoudig international van Oranje neemt het afgelopen Eredivisie-weekend als voorbeeld. "Wij kijken naar NAC Breda - Ajax en denken: dat gaat nergens over. Van Basten vindt Ajax een instituut. Niet alleen in Nederland, maar in Europa, in de wereld. Hij kijkt naar die wedstrijd en denkt: dit kan gewoon niet..."

Dat ongeloof maakt Van Basten vervolgens een dag later kenbaar bij Rondo. "Dan wordt hij ook boos", lacht Van der Gijp. "Dan zie je Ruud (Gullit, red.) kijken, zo van: maak je niet druk."