Van Basten en De Boer over Brobbey bij Ajax

Van Basten hekelt 'koekenbakkers' in verhitte Brobbey-discussie: 'Een bende!'

19 augustus om 21:33
Laatste update: 19 augustus om 21:34

Marco van Basten is uiterst kritisch op de beleidsbepalers bij AjaxSan Marco gebruikt de fitheid van Brian Brobbey als voorbeeld van een verkeerde scouting in Amsterdam.

Francesco Farioli is in zijn eerste periode bij Ajax veel aan het rouleren. Brobbey, op papier de eerste spits, kreeg afgelopen zondag tegen NAC Breda (2-1) pas zijn eerste basisplek. "Brobbey is toch een fitte gozer?", vraagt Van Basten zich bij Rondo op Ziggo Sport aan. "Nee, niet", countert Ronald de Boer. "Dat is al vier jaar een probleem. Ik begrijp het ook niet. Mijn broer (Frank de Boer, red.) heeft met hem te maken gehad bij het Nederlands elftal. Elke trainer die met hem gewerkt heeft, heeft hetzelfde probleem."

"Als hij niet fit te krijgen is, hoe is het dan in godsnaam mogelijk dat je zo'n gozer, die zelf is weggegaan naar RB Leipzig, terugkoopt?", foetert Van Basten. "En ook nog eens een jongens is die je kent en dus weet waar de eventuele problemen zitten. Die ga je kopen voor achttien miljoen euro... Dan heb je toch helemaal niets te vertellen? Hoe zit dat dan?"

De Boer wijst naar 'de beleidsbepalers' in Amsterdam. "Dat zijn de grootste koekenbakkers!", aldus Van Basten. "We hebben het steeds over de spelers, maar die gasten die de boel runnen en leiden, die maken er al een jaartje of twee echt een grote bende van. Alles wat ze de afgelopen twee jaar aan de bovenkant bij Ajax hebben gedaan...", zucht de voormalig topspits.

"Maar Marco, er zitten nu hele andere mensen", wijst De Boer op wisselingen in de Ajax-top. "Er is nu een frisse wind. Ook op dat vlak, met Marijn Beuker en Alex Kroes." De Boer is zelf nog actief in de jeugd van Ajax. "Daar merk ik ook dat er touwtjes worden aangetrokken."