Noppert op weg naar Ajax

Noppert op weg naar Ajax: waarom de keeper wel/niet in Amsterdam past

22 augustus om 07:30
Laatste update: 22 augustus om 08:46

Andries Noppert is hard op weg naar Ajax. Met dat verrassende transfernieuws pakt Voetbal International woensdag uit. De dertigjarige doelman speelt tweede viool bij sc Heerenveen en wil vertrekken. Past Noppert bij Ajax? VoetbalPrimeur zet uiteen waarom wel en niet.

Onder trainer Robin van Persie is Noppert buiten de basis gevallen. Ajax is momenteel met Heerenveen in gesprek over een transfer. Jay Gorter kan de omgekeerde weg bewandelen. Dat Ajax zich voor Noppert heeft gemeld, kan niet los worden gezien van de aanwezigheid van Louis van Gaal in de Johan Cruijff Arena. De adviseur van Ajax bombardeerde Noppert voor het WK 2022 tot eerste keeper van Oranje.

+

Werkethiek
Niet zeuren, hard werken: het is Noppert ten voeten uit. "Ik ben gewoon een werknemer. De trainer maakt de beslissing", zei de doelman toen hij hoorde dat hij niet de vaste doelman van Heerenveen zou gaan worden. Iemand die doet wat de baas van hem verlangt, met een nuchtere kijk op het leven.

"Het moet ook bij je passen. In zo'n wereld leef ik normaal helemaal niet", vertelde Noppert tijdens het WK in Qatar, toen hij op een rustdag op een luxe boot vertoefde. Later verkondigde hij dat hij 'honderd procent' de slechtst betaalde speler van Oranje was. "Mogen mensen gerust vragen."

Noppert is niet van het haantjesgedrag en geeft niets om imago of status. De kleedkamer van Ajax kan zonder meer iemand gebruiken die de boel in het gareel houdt en spelers die buiten de pas lopen aanpakt. Remko Pasveer en Jordan Henderson kunnen dat ook en lopen al voorop om de topsportmentaliteit terug te laten keren in Amsterdam. Noppert durft te praten en uit te spreken wat hij vindt, ook als hij geen belangrijke rol binnen de lijnen heeft.

Past in de profielschets
Ajax hoopt Diant Ramaj, die een grote transferwaarde vertegenwoordigt, nog te verkopen voor 2 september. De Amsterdammers zoeken naar een keeper in de leeftijdscategorie van 24-30 jaar. Noppert past daarin. Het is duidelijk dat Francesco Farioli, die Ramaj passeerde, in dit Ajax graag routine onder de lat heeft.

Pasveer werd, tot verbazing van velen, de eerste doelman van Ajax. Als Noppert komt, heeft Farioli nog een ervaren keeper in de gelederen. De nuchtere Noppert heeft daarbij in het verleden bewezen niet snel onder de indruk te zijn, als hij er (plots) moet staan op een belangrijk moment.

-

Vorm blijft een issue
Op het WK 2022 groeide Noppert uit tot de absolute nummer één van Nederland. Hoe anders is dat ruim anderhalf jaar later, als de Fries niet eens meer de eerste keus bij Heerenveen is. Haalt Ajax een keeper in huis die kwalitatief goed genoeg is om in de Johan Cruijff Arena te keepen, of heeft Noppert simpelweg zijn hoogtijdagen gehad?

Bij Heerenveen werd er aan Noppert getwijfeld, sinds hij steeds vaker in negatieve zin betrokken was bij tegentreffers. De sluitpost oogt al ruim een jaar niet meer zo stabiel als op het WK. Een dingetje is dat zeker, want Ajax kan er onmogelijk van uitgaan dat de veertigjarige Pasveer een heel seizoen - met Europees voetbal - blessurevrij blijft.

Keeper = een extra veldspeler
Farioli stapt bij Ajax voor het eerst sinds hij hoofdtrainer is deels af van zijn eigen filosofie. Op papier zou Ramaj - de best voetballende keeper bij Ajax - de eerste doelman moeten zijn, want bij de voorgaande clubs van Farioli diende de man onder de lat vooral als een extra veldspeler. Juist het voetballen is niet de grootste kwaliteit van Noppert.

Mede daarom kiest Van Persie bij Heerenveen voor Mickey van der Hart, die beter met de voeten is. Farioli streeft bij Ajax naar een verzorgde opbouw van achteruit, waarin ook de keeper een rol kan spelen. Dit is niet helemaal op het lijf van Noppert geschreven.

Conclusie

De komst van Noppert kan tegelijkertijd goed en slecht uitpakken voor Ajax. De Amsterdammers willen cashen met een verkoop van Ramaj en daar een relatief goedkope keeper voor in de plaats halen. In dat plaatje past Noppert.

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!