Ronald de Boer over Stengs

De Boer geeft inkijkje in afgeketste Stengs-transfer: 'Tuurlijk ging het om geld'

20 augustus om 09:45

'Schoonoom' Ronald de Boer is bij Ziggo Sport ingegaan op de afgeketste transfer van Calvin Stengs. Volgens de oud-voetballer wilde de Feyenoord-aanvaller vooral vanwege financiële redenen naar het Amerikaanse Charlotte FC. De Boer ergert zich aan het opportunisme rondom de aanvaller tijdens het met 1-5 gewonnen duel met PEC Zwolle.

Ook De Boer kreeg mee dat de afgeketste transfer van Stengs naar de Major League Soccer voor veel ophef zorgde. De broer van Stengs' schoonvader Frank hoorde het een en ander. "Mijn gevoel is dat hij zich financieel ongelooflijk kon verbeteren", steekt de oud-voetballer van wal bij Rondo van Ziggo Sport. "Hij heeft natuurlijk een verleden met zware blessures. Dat is altijd een risico, lijkt me. Dat hoeft geen belemmering te zijn in zijn carrière, maar het zou kunnen. Er is altijd een klein zwak dingetje, maar dat hoeft helemaal niet. Ik heb ook een slechte knie gehad en tot mijn 37ste door gevoetbald. Dat kan hij ook."

"Alleen hij dacht, tenminste daar ga ik vanuit, dat hij een ongelooflijk mooi bedrag bij elkaar kon voetballen in vier of vijf jaar. Dan word je wel aan het twijfelen gebracht", vervolgt De Boer. Ruud Gullit blijft het een vreemde keuze vinden om voor Charlotte te kiezen. "Maar het ging om geld dus?", vraagt de oud-topspeler. "Tuurlijk", reageert De Boer. "Dan kan je ook naar Saudi-Arabië gaan?", vraagt Van Basten zich hardop af. "Die moeten wel op de deur kloppen", aldus De Boer. "Charlotte klopte op de deur. Die wilden serieus geld betalen. Aan de ene kant kan ik het wel begrijpen."

De Boer gaat vervolgens verder over het opportunisme rondom Stengs tijdens het duel met PEC Zwolle. "In de eerste helft ging alles over links. Stengs deed niet mee volgens de analyses in de rust. Hij zou met zijn hoofd niet aanwezig zijn. Tweede helft speelt hij de sterren van de hemel en dan kan Feyenoord ineens niet zonder hem en zijn creativiteit. Het is allemaal zo opportunistisch. Nu is hij weer de missing link."

Volgens De Boer kan Stengs nog prima vijf jaar de sterren van de hemel spelen. "Hij kan nog prima vijf jaar de sterren van de hemel spelen. Als hij dit jaar belangrijk kan zijn, kan hij natuurlijk nog steeds een transfer maken. Soms denkt iemand: dit is een once in a lifetime-opportunity." Mede door de knie van Stengs ketste die opportunity af.  "Ik denk dat hij een zwakke knie heeft, waardoor ze daar dachten: moeten we dit risico wel nemen? Als je een scan maakt zie je wat littekenweefsel. Dat is bij iedereen die zo'n blessure heeft gehad. Kijk naar Ruud van Nistelrooy. Daar zal je ook littekenweefsel zien, maar die heeft daarna een aardige carrière gehad."