Amnesty doet dringend verzoek aan KNVB

Amnesty maakt zich grote zorgen over WK 2036 en doet dringend verzoek aan KNVB

20 augustus om 08:58

Amnesty International heeft een dringen verzoek aan de KNVB gedaan. De mensenrechtenorganisatie wil dat de Nederlandse voetbalbond snel uitspreekt tegen het bid van Saudi-Arabië voor de organisatie van het WK 2034. 

De FIFA stemt over vier maanden over het Saudische bid. Amnesty is ondertussen een actie gestart, aangezien in het land geregeld op ernstige wijze de mensenrechten worden geschonden. 'Er zitten in het land tientallen mensen onterecht vast omdat ze opkwamen voor hun eigen mensenrechten of die van anderen', maakt het duidelijk middels een persbericht. 

Met het spelen van een WK in een dergelijk land, worden de grote problemen verdoezeld, vindt Amnesty. 'Dit is sportswashing. Amnesty documenteerde de afgelopen jaren een recordhoge doodstrafcijfers: tussen november 2018 en juli 2024 werden in Saudi-Arabië 764 mensen geëxecuteerd. Ook signaleert Amnesty International steeds hogere straffen voor het geven van kritiek op de autoriteiten.'

De FIFA riep in 2017 een mensenrechtenbeleid in het leven. Landen die een eindtoernooi organiseren, moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden. 'Amnesty International heeft het bid van Saoedi-Arabië geanalyseerd en concludeert dat het mensenrechtenplan ernstig tekortschiet.' Er is ook een rol voor de KNVB weggelegd, zo is te lezen. De Nederlandse bond, evenals de Nederlandse profclubs, worden geacht zich uit te spreken tegen het bid, en om Amnesty te steunen.

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!