Brobbey krijgt advies van Makaay na gemiste strafschop

Makaay: 'Brobbey moet hem niet willen kopiëren, moet zijn eigen routine vinden'

16 augustus om 19:23
Laatste update: 16 augustus om 19:58

Roy Makaay vindt dat Brian Brobbey zijn eigen routine moet vinden voor het nemen van een strafschop. Laatstgenoemde miste twee keer tijdens de penaltyreeks tussen Ajax en Panathinaikos en zag bijvoorbeeld Steven Bergwijn wel twee keer feilloos raak schieten.

Door zijn twee rake strafschoppen heeft Bergwijn nu twaalf penalty's op rij benut. In gesprek met het Algemeen Dagblad wordt Makaay gevraagd naar wat Brobbey daarvan kan leren. "Hij moet hem niet willen kopiëren. Het gaat er juist om dat-ie een eigen routine vindt, die bij hem past en werkt."

"Dat begint met geen angst hebben om te missen", vervolgt Makaay zijn verhaal. "Dat kun je verminderen door vastigheid te creëren. Je ziet tegenwoordig veel hupjes. Dat kan als je durft te wachten, zoals Mika Godts deed, Jorginho van Arsenal kan en Denny Landzaat in mijn tijd goed beheerste. Anderen kiezen voor de vlakke trap, zoals Pierre van Hooijdonk vroeger. De trap en aanloop kun je wel trainen. Ik heb afgelopen seizoen ook een ontwikkeling in zijn afronding gezien. Hij werd minder wild. Ook in het nemen van penalty’s kan hij dus echt nog wel beter worden."

Of Brobbey voorlopig alleen maar op de training strafschoppen moet nemen? "Je kunt als Ajax wel zeggen: we slaan Brobbey even over. Dat is niet raar. Maar vergis je niet in het aantal spelers dat helemaal geen penalty durft te nemen", stelt Makaay. "Dat heb ik als assistent ook ervaren als we de lijstjes opstelden. Dan kom je als trainer zo weer bij Brobbey uit."

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!