Zes conclusies: Ajax is twee superhelden rijker

Zes conclusies: Ajax zakt door ondergrens, maar is twee superhelden rijker

16 augustus om 00:00

Ajax staat na een ongekende apotheose in de play-offs van de Europa League. Remko Pasveer werd na een reeks van 34 strafschoppen de held tegen Panathinaikos. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Ajax door de ondergrens
Uitverkocht huis, hoge temperatuur, strakke grasmat en veel op het spel: alle ingrediënten waren aanwezig voor een heerlijke zomeravond in de Johan Cruijff ArenA, waar Ajax alleen nog 'even' de klus tegen Panathinaikos moest afmaken. De supporters die zo dachten, kwamen bedrogen uit. De ploeg van Francesco Farioli begon slecht, toonde daarna beterschap en zakte tot slot door de ondergrens.

Heldenstatus voor Gaaei (1)
Ajax redde het vege lijf in de penaltyserie, die we gerust kunnen bestempelen als krankzinnig. Na vier (!) matchpoints - Bertrand Traoré en Youri Baas misten, Brian Brobbey zelfs twee keer - werd de 34ste strafschop verzilverd door Anton Gaaei. De Deen, verguisd na zijn rampzalige optredens tegen Feyenoord en PSV, hield zijn hoofd koel. En het mooiste: hij vroeg zélf aan Jordan Henderson, die eigenlijk moest aanleggen, of hij de beslissende penalty mocht nemen.

Heldenstatus voor Pasveer (2)
Toch was het Pasveer die zich uiteindelijk tot de absolute held van Ajax en de hele Johan Cruijff ArenA kroonde. Vijfmaal keerde hij een Griekse strafschop. Er was een kleine maand geleden veel discussie over de keeperswissel, maar de veertigjarige veteraan toont de laatste weken aan dat hij niet onterecht de eerste keus is onder de Amsterdamse lat. Voorlopig kan Pasveer niet meer stuk.

Brobbey en Bergwijn
Farioli koos donderdagavond voor dezelfde elf namen als vorige week in Griekenland. Ja, dat had te maken met de fysieke staat van zijn selectie. En nee, Brian Brobbey en Steven Bergwijn waren nog niet fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen. Het geeft te denken. Niet alleen over Farioli, die met zijn wissels ook nog eens alle creativiteit uit zijn ploeg haalde. Maar ook over de twee Oranje-internationals, die halverwege augustus nog steeds niet klaar zijn voor een basisplaats.

De vloek van Akpom
De frustraties kregen in de loop van de eerste helft de overhand bij Chuba Akpom, die zich vervloekt zal voelen. Dit seizoen scoorde de Engelse aanvaller nog niet één keer, zelfs in de voorbereiding niet. Tegen Panathinaikos kreeg hij nochtans genoeg kansen. Het is waarschijnlijk een combinatie van pech en kwaliteit. Zal hij weleens gehoord hebben van de theorie van de ketchupfles?

Ajax hoe dan ook in Europa
Terwijl de uitzinnige supporters elkaar na de beslissing in de armen vielen, slaakte de directie ongetwijfeld een zucht van verlichting: Ajax speelt dit seizoen sowieso Europees voetbal. De komende twee donderdagen (22 en 29 augustus) is de Poolse kampioen Jagiellonia Bialystok de tegenstander. Bij een zege kwalificeert Ajax zich voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Lukt het niet, dan is de Conference League het vangnet.