Spelersrapport Ajax na Europa League-duel met Panathinaikos

Ajax op rapport: één overduidelijke uitblinker, vijf onvoldoendes op bizarre avond

15 augustus om 23:20

Ajax heeft zich met de hakken over de sloot gekwalificeerd voor de play-offs van de Europa League. In een even lange als bizarre strafschoppenserie tegen Panathinaikos trokken de Amsterdammers aan het langste eind. VoetbalPrimeur geeft rapportcijfers aan vijftien spelers en trainer Francesco Farioli.

Remko Pasveer - 9: lange tijd kreeg hij niet veel te doen, maar na rust moest Pasveer toch echt aan de bak. Met twee heldhaftige reddingen hield hij Ajax op de been, om het vervolgens glansrijk af te maken in de penaltyreeks.

Devyne Rensch - 5,5: het leek een vrij zorgeloze avond te worden voor Rensch, die amper in de problemen kwam. Tot de slotfase van de reguliere speeltijd. Eerst leverde hij zomaar een bal in en vervolgens kwam hij te laat bij de 0-1.

Josip Sutalo - 7: ook tegenover Fotis Ioannidis, op wie Leicester City deze week bijna 30 miljoen euro heeft geboden, speelde Sutalo weer een prima wedstrijd. De Kroaat heeft onder Farioli een gedaanteverwisseling ondergaan.

Youri Baas - 5: de revelatie van Ajax' seizoensstart had 'het' duidelijk niet tegen Panathinaikos, vanaf de eerste minuut. Om de haverklap maakte Baas een gekke fout. In het vervolg besloot hij maar op safe te spelen.

Jorrel Hato - 7: na een slap begin was Hato op tijd bij de les om met een wereldtackle een Grieks doelpunt te voorkomen. De achttienjarige verdediger had zijn zaakjes daarna goed op orde.

Jordan Henderson - 6,5: als geen ander weet Henderson wat er gevraagd wordt in dit soort wedstrijden. De aanvoerder deed er in woord en gebaar alles aan om zijn ploeg te inspireren, zonder al te veel succes overigens.

Kenneth Taylor - 5,5: onvoldoende op basis van de eerste helft, maar na rust toonde Taylor wat beterschap. De middenvelder kon al met al weer niet overtuigen op het Europese toneel.

Kian Fitz-Jim - 5: de kans is groot dat Fitz-Jim buiten de boot valt zodra Ajax weer op volle oorlogssterkte is én kan doorpakken op de transfermarkt. Het ontbreekt hem aan power, maar daar valt aan te werken.

Steven Berghuis - 7: keihard werken, dat doet Berghuis als rechtsbuiten in dit Ajax. Met de specialiteit van het huis - dribbelen, naar binnen kappen en uithalen - was hij nog het dichtst bij een Ajax-goal.

Chuba Akpom - 5: ijverig, maar bijzonder ongelukkig. Akpom kreeg in de eerste helft vijf (!) kansen, maar de bal wilde er niet in. Je kunt zeggen dat hij die kansen zelf afdwingt, maar een spits wordt afgerekend op goals. Akpom is en blijft een dissonant.

Carlos Forbs - 4,5: één keer werd hij gevaarlijk met zijn snelheid. Dat was het. Opnieuw was het niet goed genoeg. Door de naderende rentree van Bergwijn en het goede spel van Godts lijkt het nu wel zo'n beetje einde verhaal voor de Portugees.

Invallers
Bertrand Traoré - 5: viel na 61 minuten in voor Akpom en deed het niet veel beter dan zijn voorganger. Traoré verloor vrijwel alle duels en maakte vaak de verkeerde keuze. Om over zijn misser in de penaltyserie maar te zwijgen.

Mika Godts - 6,5: viel na 61 minuten in voor Akpom en zorgde met zijn acties voor veel dreiging. Nu het vizier nog wat scherper stellen, want de open kans - vlak voor de 0-1 - had erin gemoeten.

Anton Gaaei - 7: viel na 71 minuten in voor Berghuis en moest dus optreden als rechtsbuiten. Na een forse beuk in zijn rug maakte Gaaei in het restant een wat aangeslagen indruk. Maar in de penaltyserie was hij weer bij de les. Twee keer raak, waarvan één beslissende.

Branco van den Boomen - 6: viel na 71 minuten in voor Fitz-Jim en was niet heel gelukkig in zijn acties. Ook kon hij er niet voor zorgen dat Ajax de controle terugkreeg.

Brian Brobbey - x: viel na 99 minuten onder luid gejuich in voor Hato, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Steven Bergwijn - x: viel na 110 minuten in voor Rensch en speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Francesco Farioli - 5: in de penaltyserie zal Farioli zich kapot hebben geschaamd, niet alleen vanwege alle gemiste matchpoints. Zijn wissels pakten faliekant verkeerd uit.