Sneijder beoordeelt Ajax en Farioli

Sneijder beoordeelt Ajax: 'Kijk naar Twente, kijk naar AZ: moet Ajax ook doen'

15 augustus om 20:08

Wesley Sneijder vindt dat Ajax op de goede weg is onder Francesco Farioli. Voorafgaand aan de cruciale Europa League-return tegen Panathinaikos ziet hij de Amsterdammers nog niet swingen, maar dat hoeft volgens de recordinternational ook nog helemaal niet.

Sneijder lacht in eerste instantie om de vraag van presentator Wytse van der Goot hoeveel indruk Ajax vorige week in Griekenland (0-1) heeft gemaakt. "Nou, laten we zeggen: Ajax heeft gewonnen. Dat is het belangrijkst. Maar ze hebben nog niks."

"Ik vond ze voetballend niet imponerend", gaat Sneijder verder, die desondanks positief is over Ajax en een genuanceerd verhaal vertelt. "De balans klopte, in tegenstelling tot de laatste jaren, toen de backs altijd maar weg waren en er geen restverdediging was. Dat verklaart ook waarom ze niet heel snel een goal tegenkrijgen."

Ajax won onder Farioli vier keer, waarvan driemaal met 1-0. "De trainer is nieuw, maar de selectie is vrijwel hetzelfde gebleven", weet Sneijder. "Ajax moet terug naar de basis. Kijk naar Twente, kijk naar AZ: zij hebben een team gecreëerd en dat is wat Ajax ook moet doen. En daar is Farioli echt mee bezig. Jongens die voor elkaar door het vuur gaan, dat moet terugkomen bij Ajax."

'Individuen' zijn dan even niet belangrijk, betoogt de oud-Ajacied. "Die individuen komen straks vanzelf wel bovendrijven. Klasse hebben ze genoeg. Maar nu moet er eerst een team staan. Op dit moment klopt de balans."