Van Basten over Ajax

Van Basten kritisch op 'topclub' Ajax: 'Dat hoort niet'

14 augustus om 23:55
Laatste update: 14 augustus om 23:58

Ajax moet nog altijd worden gezien als een topclub, meent Marco van Basten. Dat de stijgende lijn onder Francesco Farioli is ingezet, betekent niet dat men in Amsterdam al tevreden mag zijn.

Onder Farioli boekt Ajax zijn eerste succesjes sinds tijden. De club, die van ver komt, won uit bij Panathinaikos en versloeg ook sc Heerenveen in de eerste speelronde van de Eredivisie. Van Basten vindt niet dat dit een verrassing mag zijn en wijst erop dat Ajax benaderd moet worden als 'het grote Ajax'. "Dat vind ik wel. Als topclub moet je altijd voor het hoogste gaan. Ajax is een topclub en dat moet zo blijven."

Dat er al tevredenheid is over de huidige gang van zaken, begrijpt de voormalig topspits niet. "Dat hoort niet bij een topclub. Ajax speelt nu kwalificatie Europa League, dat is nou niet echt om over naar huis te schrijven. Tot nu toe gaat het goed, maar je speelt wel op een niveau waarvan je zegt; als ze dat al niet doen, dan is het met een club als Ajax wel slecht gesteld."

Van Basten erkent dat er een stijgende lijn zichtbaar is bij Ajax. "Ik hoop dat het zo door ontwikkelt", zegt hij. "Er komt wat meer rust van achteruit, dat vind ik belangrijk. Zometeen komt Brobbey erbij en komen Bergwijn en Berghuis erbij. Dan heb je een aardig team." San Marco vindt dat Ajax weer van achteruit moet gaan domineren. "Dat is niet makkelijk om te realiseren bij een team als deze, maar daar kan aan gewerkt worden. We zullen zien of PSV en Feyenoord daar beter in zijn. Maar het moet niet zo zijn dat FC Twente, FC Groningen en FC Utrecht daarin beter zijn. Dan gaat het niet goed."

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!