Dit is Arsenal-keeper én Ajax-doelwit Aaron Ramsdale

Dit is Ajax-doelwit Ramsdale: ooit de beste van Engeland, nu Arsenal-reserve

13 augustus om 16:00

Ajax heeft zijn pijlen gericht op Arsenal-doelman Aaron Ramsdale. De Engelsman zit in een lastig parket bij zijn huidige club en stuurt daarom al enige tijd aan op een (tijdelijk) vertrek. Dit zijn vijf dingen die je over hem moet weten.

Van Stoke tot Londen
Ramsdale werd op 14 mei 1998 geboren 'on a cold rainy night' in Stoke-on-Trent en groeide op in Chesterton. Op tienjarige leeftijd nam keeperstrainer Fred Barber de kleine Ramsdale mee naar Bolton Wanderers voor een proefperiode. Daar raakten ze al snel onder de indruk van zijn keeperskwaliteiten, waarna ze besloten hem aan de club te binden. In 2014 hielp Ramsdale zijn school, Sir Thomas Boughey High School, met het bereiken van de halve finale in de English Schools' FA Cup. Dit leverde hem de nodige publiciteit op in de Engelse krant The Sentinel, dat in hem een veelbelovende doelman zag.

Op vijftienjarige leeftijd scheidden de wegen van Ramsdale en Bolton, omdat hij te klein bevonden werd. Hij meldde zich in de jeugdopleiding van Sheffield United, waar hij in mei 2014 een stagecontract tekende. Eind 2015 werd hij voor het eerst uitgeleend aan Worksop Town FC. Daar keepte hij één wedstrijd in de hoofdmacht, omdat de eerste keeper was geschorst. In mei 2016 tekende Ramsdale zijn eerste profcontract bij Sheffield United. Hij maakte zijn debuut in het profvoetbal tijdens een 6-0 overwinning op Leyton Orient in de FA Cup.

Eind januari 2017 maakte Ramsdale voor bijna één miljoen euro de overstap naar AFC Bournemouth. Na huurperiodes bij Chesterfield en AFC Wimbledon, maakte hij tijdens de eerste speelronde van het seizoen 2019/2020 zijn Premier League-debuut voor Bournemouth. Ramsdale groeide uit tot de onbetwiste nummer één en keepte 37 competitiewedstrijden, waarmee hij zich in de kijker speelde bij verschillende clubs. De keuze viel op zijn oude club Sheffield United, dat hem in de zomer van 2020 voor ruim twintig miljoen euro terughaalde.

Ramsdale bleef zichzelf ontwikkelen en werd in het seizoen 2020/2021, ondanks een laatste plaats in de Premier League en dus degradatie, uitgeroepen tot Speler van het Jaar van Sheffield United. Daarmee trok hij de aandacht van absolute topclubs. In de zomer van 2021 verdiende hij zijn droomtransfer naar Arsenal, dat zo'n 28 miljoen euro voor hem betaalde.

'Beste redding in jaren'
Na zijn komst bij de Londense topclub werd hij direct de eerste keuze onder de lat en nam hij het stokje over van de Duitse doelman Bernd Leno. Ramsdale blonk wekelijks uit bij Arsenal, met als hoogtepunt de redding op een vrije trap van James Maddison tijdens een 2-0 overwinning op Leicester City. Oud-doelman en legende Peter Schmeichel noemde het 'de beste redding die hij in jaren had gezien.'

Dankzij zijn uitstekende prestaties werd hij opgeroepen voor de nationale ploeg. Op 15 november 2021 maakte hij zijn officiële debuut voor Engeland tijdens een 10-0 overwinning op San Marino. Ook in het volgende seizoen (2022/2023) was Ramsdale de nummer één tussen de palen. Hij keepte 42 wedstrijden voor Arsenal en bleef ook uitkomen voor Engeland. Aan het einde van het seizoen volgde een uitverkiezing in het Premier League PFA Team of the Year.

Champions League-debuut tegen PSV als troostprijs
Alles veranderde toen Arsenal de Spaanse doelman David Raya in de zomer van 2023 overnam van Brentford. De landgenoot van Arsenal-trainer Mikel Arteta kreeg de voorkeur boven de Engelse doelman, die na twee uitstekende seizoenen plotseling gedegradeerd werd tot tweede keus. Ramsdale kwam daardoor afgelopen seizoen slechts zes Premier League-duels in actie. Wel maakte hij zijn Champions League-debuut op 12 december 2023 op bezoek bij PSV (1-1).

De inmiddels 26-jarige Ramsdale verbijt zich nu wekelijks op de Arsenal-bank. Raya kreeg tijdens de voorbereiding opnieuw de voorkeur, waardoor de Engelse doelman graag (tijdelijk) zou willen vertrekken bij Arsenal. Tijdens het afgelopen EK zei hij nog: "Geen enkele voetballer wil niet spelen. Ik heb persoonlijk een zwaar jaar gehad waarin ik niet speelde en dat wil ik nooit meer meemaken." Hij heeft nog een contract tot medio 2026 met een optie voor nog een extra jaar.

Voetballende lijnkeeper
Voordat Ramsdale naar Arsenal vertrok, stond hij vooral bekend als uitstekende lijnkeeper. De keeper beschikt over uitstekende reflexen en heeft zich daarmee meerdere keren weten te onderscheiden. Bij de lager geklasseerde teams waar Ramsdale voor uitkwam, was het voetballende aspect lang niet zo belangrijk als bij Arsenal. Hij moest ballen stoppen, doelpunten voorkomen en dat deed hij prima. Toch beschikt hij over een uitstekende lange trap; door middel van zijn kracht kan hij de bal een enorme afstand laten overbruggen. Zijn percentage nauwkeurige lange ballen is vergeleken met andere keepers hoog.

Ramsdale wordt daarnaast vooral geprezen om zijn moed; hij schuwt het niet om zijn doel uit te stormen en zich vol overgave op de bal te storten. "Het is een hele snelle keeper. Wel een beetje klein van stuk voor een doelman, maar heel atletisch en goed aan de bal", zo werd Ramsdale dinsdag nog omschreven in de nieuwste aflevering van #DoneDeal.

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!

Bij Arsenal heeft Ramsdale zijn voetballende kwaliteiten aanzienlijk verbeterd. Hij is comfortabel aan de bal en werd vaak gebruikt in de opbouw van Arsenal. Toch oogt hij af en toe nog onzeker met de bal aan zijn voet en maakt hij hier en daar nog wel eens een foutje. Verder kan of moet hij zich nog verbeteren op het gebied van positionering en besluitvorming.

Plotselinge interesse van Ajax
Dinsdagochtend werd Ramsdale door The Athletic plotseling in verband gebracht met een tijdelijke overstap naar Ajax. De Amsterdammers zouden een poging hebben gedaan om de doelman te huren. Arsenal heeft het eerste voorstel afgewezen, omdat ze de Engelsman liever verkopen. Toch schijnt Ajax optimistisch te zijn over een mogelijke transfer.

De keeperskwestie in Amsterdam is al enige tijd een hot topic. Ajax liet zondagavond Gerónimo Rulli naar Olympique Marseille vertrekken, terwijl Diant Ramaj ook uit zou kijken naar een nieuwe uitdaging. Hij werd in de aanloop naar het nieuwe seizoen gepasseerd door trainer Francesco Farioli, die Remko Pasveer (40) de voorkeur geeft.

Ajax zou zich naar verluidt willen versterken met een ervaren doelman tussen de 24 en 28 jaar oud. Ramsdale (26) past binnen dat profiel, maar lijkt aan de dure kant. Ook Premier League-clubs Southampton en Wolverhampton Wanderers toonden eerder al interesse, maar kwamen niet tot een deal. De 23-jarige Joan García van Espanyol zou de opvolger moeten worden van Ramsdale bij Arsenal.

Ramsdale vertegenwoordigt momenteel een marktwaarde van 25 miljoen euro. Bovendien strijkt de doelman een riant salaris op in Londen. Volgens Engelse bronnen verdient Ramsdale zo'n 140.000 euro per week bij Arsenal. "Ramsdale vertegenwoordigt een enorme waarde, dat lijkt me echt een brug te ver voor Ajax. Je kan het altijd proberen, maar het lijkt me niet heel kansrijk", klinkt het in #DoneDeal. Wordt vervolgd.

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!