Ajax verpest Van Persie-debuut bij Eredivisie-start

Ajax verpest Van Persie-debuut en heeft bij Eredivisie-start genoeg aan één goal

11 augustus om 18:49

Ajax is de Eredivisie-campagne zondag begonnen met een kleine zege op sc Heerenveen. Een doelpunt van Kristian Hlynsson in de 45ste minuut was voldoende voor de Amsterdammers, die debutant Robin van Persie met lege handen naar huis stuurden: 1-0.

Ajax-trainer Francesco Farioli koos tussen de Europa League-wedstrijden tegen Panathinaikos door voor zes paar frisse benen: Anton Gaaei, Sivert Mannsverk, Branco van den Boomen, Hlynsson, Mika Godts en debutant Dies Janse kregen de kans. Devyne Rensch, Jorrel Hato, Jordan Henderson, Kian Fitz-Jim, Kenneth Taylor en Carlos Forbs begonnen daardoor op de bank.

De spelers stonden - ondanks de hoge temperatuur - koud in het veld toen Heerenveen al gevaarlijk werd. Remko Pasveer, de eerste Ajax-veertiger in de Eredivisie, bracht redding. Van Persie (41) zag het goedkeurend aan. Hij werd de jongste trainer ooit van Heerenveen in de Nederlandse competitie.

Na twaalf minuten trok scheidsrechter Bas Nijhuis opeens een rode kaart, nadat Pawel Bochniewicz de doorgebroken Mika Godts neerhaalde. Na een minutenlange VAR-check van Richard Manschot werd de straf echter omgezet in geel.

Het was een van de weinige hoogtepunten in de eerste helft. Mede door de hitte lag het tempo niet bijster hoog. Toch viel er onder toeziend oog van bondscoach Ronald Koeman nog een doelpunt, voordat de twee ploegen de kleedkamers opzochten. Hlynsson werd vrijgespeeld door Godts en rondde koeltjes af: 1-0.

In de tweede helft werden Steven Berghuis, Branco van den Boomen en Chuba Akpom vervangen door Forbs, Taylor en Bertrand Traoré, terwijl Brian Brobbey de laatste tien minuten in actie kwam. Doelrijpe kansen waren echter niet eens meer op één vinger te tellen, ook niet in de blessuretijd van negen (!) minuten.