Van Gaal kan olympisch succes hockeymannen claimen

Van Gaal kan olympisch succes hockeymannen claimen: 'Was een verrassing'

8 augustus om 00:00

Louis van Gaal won als trainer talloze prijzen, maar kan nu ook een aandeel in het olympische succes van de hockeymannen claimen. Bondscoach Jeroen Delmee vertelt - met een knipoog - dat het in zijn ploeg alleen nog maar over 'imagineren' gaat.

Voorafgaand aan de gewonnen kwartfinale van de hockeyers tegen Australië (2-0) kwam Van Gaal drie kwartier op bezoek. "Hockeyen kunnen jullie wel, maar geloof mij nou: het gaat om discipline, team en focus", zei hij onder meer tegen de spelers. Inmiddels staan de hockeymannen, net als de vrouwen, in de finale van de Olympische Spelen.

"Het was een mooie afwisseling voor de ploeg, om uit de sleur te komen wat het Olympisch dorp soms wel een beetje is. En sindsdien gaat het alleen maar over imagineren", vertelt Delmee grijnzend aan de NOS. "Wat ik mooi vond, was wat de persoon betekent voor onze jongens. Het was een verrassing, onze jongens wisten niet wat er ging gebeuren. Opeens zien ze Louis van Gaal met z’n vrouw (Truus, red.) staan en dan heeft iedereen zoiets van, ja. Het is toch een belangrijk persoon in de topsport."

Van Gaal werd uitgenodigd in het olympisch dorp door teammanager Ernst Boekhorst. De twee kennen elkaar door hun werkzaamheden bij Ajax. Van Gaal is adviseur, Boekhorst voorzitter van de bestuursraad. "Het is toch wel een legende die je toespreekt", reageert hockeyer Lars Balk tegenover Eurosport.