Zes conclusies: Ajax op koers, Farioli kijkt naar Kroes

Zes conclusies: Ajax op lucratiefste koers, incompetente aanval snel vervangen

2 augustus om 06:30
Laatste update: 2 augustus om 06:30

Opnieuw was het niet indrukwekkend, maar Ajax staat in de derde voorronde van de Europa League. FK Vojvodina werd over twee wedstrijden met 1-4 verslagen. Dit zijn de belangrijkste conclusies.

Uitgeblust Ajax maakt karwei af
Over de streep trekken en snel vergeten, dat gevoel zullen trainer Francesco Farioli en zijn spelers hebben na een moeizame avond in Servië. De bedoeling was om Vojvodina vanaf minuut één geen kans te geven, maar de 500 meegereisde supporters uit Amsterdam kregen een slaapverwekkende vertoning te zien van een uitgeblust Ajax. De voorbereiding zal pittig zijn geweest, maar dat is geen verklaring voor het kleurloze spel van spelers als Kenneth Taylor, Carlos Forbs en Chuba Akpom.

Bijzondere goal Traoré
Josip Sutalo, Jorrel Hato én Bertrand Traoré maakten de goals in het bloedhete Backa Topola. Die laatste doelpuntenmaker, dat was bijzonder: 'Bertje' gaf zijn officiële rentree extra glans door een fraaie steekpass van Mika Godts af te ronden. Het was zijn eerste goal voor Ajax in Europees verband sinds 3 mei 2017 - precies 2.647 dagen geleden.

Incompetente aanval snel vervangen
Voor Farioli is het goed nieuws dat hij spelers als Traoré, maar ook Steven Berghuis en Godts van de bank kan laten komen. En binnenkort zijn ook Steven Bergwijn en Brian Brobbey weer beschikbaar. Dat is hard nodig ook, gezien de incompententie die Forbs, Akpom en ook Christian Rasmussen net als vorige week aan de dag legden. Het drietal is - op dit moment - niet van Ajax-niveau.

Farioli kijkt naar Kroes
Na twee seizoenen waarin Ajax steeds verder afgleed, moet dit het jaar van de wederopstanding worden. Maar daar zijn betere spelers voor nodig. Technisch directeur Alex Kroes heeft nog ruim een maand - de transferwindow sluit in Nederland op maandag 3 september - om Farioli een selectie te geven waarmee de Italiaan de weg naar boven kan inzetten.

Ajax op lucratiefste koers
De overwinning in Servië was in financieel opzicht van groot belang, want tussen groepsfase Europa League en groepsfase Conference League zit al een verschil van zo'n tien miljoen euro aan premies. Om nog maar te zwijgen over de impact die het mislopen van Europees voetbal zou hebben op Ajax. Voor de coëfficiënten voldeed Ajax aan zijn plicht. Helaas is er met Go Ahead Eagles al één Nederlandse deelnemer van het Europese toneel verdwenen.

Next up: Panathinaikos
Wil Ajax doorstromen naar de Europa League-groepsfase, dan moeten er nog twee hordes worden genomen. De eerstvolgende dubbele ontmoeting staat alweer voor de deur: Panathinaikos is de komende twee donderdagen (8 augustus in Athene en 15 augustus in Amsterdam) de tegenstander in de derde voorronde. De Grieken versloegen Botev Plovdiv met duidelijke cijfers: 6-1 over twee wedstrijden. Met ex-Feyenoorders Bart Schenkeveld en Tonny Vilhena staan er twee Nederlanders onder contract bij Panathinaikos.