Ajax op rapport na Europa League-zege op Vojvodina

Ajax op rapport: zes onvoldoendes ondanks zege, laagste cijfer voor Taylor

1 augustus om 21:57

Ajax heeft zich met de nodige pijn en moeite geplaatst voor de derde voorronde van de Europa League. Op bezoek bij FK Vojvodina wonnen de Amsterdammers met 1-3 en dat was voldoende na de 0-1 zege van vorige week. VoetbalPrimeur geeft rapportcijfers aan veertien spelers en trainer Francesco Farioli.

Remko Pasveer - 6: ondanks de hoge temperatuur in Backa Topola hoefde Pasveer zich amper in het zweet te werken. Aan de enige tegengoal kon de veertigjarige doelman niet bijster veel doen.

Devyne Rensch - 5: het is zijn derde seizoen als volwaardige basisspeler, maar een stijgende lijn is niet te zien. Rensch bleek ook in Servië geen speler op wie Ajax kan bouwen. Hij blijft goede momenten afwisselen met de gekste acties.

Josip Sutalo - 6,5: een jaar na zijn komst begint Sutalo er behoorlijk in te komen en dat is wrang, omdat Ajax hem het liefst zo snel mogelijk wil verkopen. De Kroaat scoorde twee keer: één keer in het goede doel, één keer in het verkeerde doel.

Youri Baas - 6: aan de bal doet Baas zijn achternaam eer aan, verdedigend valt er nog wel het een en ander op aan te merken. De 21-jarige linkspoot valt echter weinig kwalijk te nemen.

Jorrel Hato - 6: vorige week hoorde hij bij de beste spelers, donderdagavond was Hato minder op dreef. Bij de Servische gelijkmaker gaf hij zijn directe tegenstander te veel ruimte. Dat compenseerde hij even later met de bevrijdende 1-2.

Jordan Henderson - 5: van een voetballer met de naam en faam van Henderson mag meer worden verwacht. Hij vertraagde het spel te vaak en slaagde er niet in zijn ploeg op sleeptouw te nemen.

Kenneth Taylor - 4: na 45 minuten vond Farioli het welletjes. Taylor kreeg genoeg ruimte van Vojvodina, maar deed er helemaal niets mee. Sterker nog, hij verkwanselde de ene na de andere bal. De zwakste schakel bij Ajax.

Kian Fitz-Jim - 6: net als in de heenwedstrijd liet Fitz-Jim aan de bal soms leuke dingen zien, al was het allemaal niet heel imponerend. Ajax zal voor de basiself een hoger niveau nastreven.

Christian Rasmussen - 5: het is duidelijk dat Rasmussen op dit moment tekortkomt voor Ajax 1. En of dat nog gaat veranderen, lijkt de vraag. Aan werklust geen gebrek, maar het duurt allemaal nét te lang bij de Deen.

Chuba Akpom - 4,5: de leider van de gebrekkige Ajax-voorhoede. Akpom kwam niet in het stuk voor en áls hij dan een keer in kansrijke positie opdook, ontbrak het aan scherpte - en kwaliteit.

Carlos Forbs - 4,5: een uur lang deed Forbs mee, maar daar is ook direct het meest mee gezegd. De topscorer van de voorbereiding (drie goals) liep er verloren bij en maakte niets klaar.

Invallers
Branco van den Boomen - 6,5: viel bij de start van de tweede helft in voor Taylor en stond met een goede corner aan de basis van de Ajax-goal. Hij is een belangrijke kandidaat voor de basis.

Steven Berghuis - 6,5: viel na 60 minuten in voor Rasmussen en deed het naar behoren aan de rechterkant. Berghuis zorgde ervoor dat Farioli in de volgende wedstrijd, mits fit, eigenlijk niet meer om hem heen kan.

Mika Godts - 6: viel na 60 minuten in voor Forbs en stichtte meer gevaar dan zijn voorganger. Ook de Belg solliciteerde naar meer speelminuten.

Kristian Hlynsson - x: viel na 70 minuten in voor Fitz-Jim en speelde te kort voor een beoordeling.

Bertrand Traoré - x: viel na 80 minuten in voor Akpom en scoorde bij zijn officiële rentree, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
Francesco Farioli - 6: hij wilde 'continuïteit geven' aan de spelers die vorige week ook aan de aftrap stonden, maar Farioli werd niet beloond door zijn basisspelers. Wél door zijn invallers. In de drinkpauzes kwam de Italiaan handen en voeten tekort.