Cambuur apetrots op fonkelnieuw stadion

Cambuur liet zich inspireren in Bundesliga: 'Geen ziekenhuis'

30 juli om 22:14

SC Cambuur kijkt reikhalzend uit naar de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport in de Keuken Kampioen Divisie. Op 18 augustus opent het nieuwe stadion van de Leeuwarders namelijk officieel zijn deuren. 

Het nieuwe Kooistadion biedt plaats aan zo'n 15.000 toeschouwers. Dat is beduidend meer dan het huidige onderkomen, waar ongeveer 10.000 supporters terecht kunnen. "Een van de eisen was dat je altijd moet zien dat je in een stadion zit. Daarom kan je ook buiten het stadion vanuit alle hoeken het veld zien en het gras ruiken. Dan weet je dat je niet in een ziekenhuis of in een kantoor bent", stelt een trotse algemeen directeur Ard de Graaf bij ESPN.

"Het motto was: we moeten veranderen om te blijven bestaan. Maar we wilden wel de kenmerken van ons als volksclub behouden en meenemen naar het nieuwe stadion", legt De Graaf uit. Cambuur deed inspiratie op bij Bundesliga-club FSV Mainz 05. "We hebben heel bewust gekozen voor vier losse hoeken en steile tribunes. De mensen zitten kort op het veld, dat is goed voor de sfeer. De supporters gingen kijken bij andere stadions. Bijvoorbeeld bij Mainz, dat werd een beetje de blauwdruk van dit stadion."

Zelfs aan de kleinste details is gedacht. De kop van de lichtmasten nemen namelijk de vorm aan van het gewei van een hert, naar het wapen van de club. Het was één van de aanbevelingen van een supportersadviescommissie. "Mensen wilden lichtmasten zien als ze aan kwamen rijden en niet lampen die in een kap zijn verwerkt."