Van Aken (30) stopt met voetballen en breekt

'Ik ben fysiek en mentaal gewoon op, het is klaar. Er had zoveel meer in gezeten'

29 juli om 11:26
Laatste update: 29 juli om 21:48

Joost van Aken gaat niet meer voetballen. De dertigjarige verdediger, die voor sc Heerenveen, Sheffield Wednesday, VfL Osnabrück en Zulte Waregem speelde, is 'fysiek en mentaal gewoon op', vertelt hij geëmotioneerd aan ESPN.

Na de openingsvraag waarom hij op dertigjarige leeftijd stopte met voetballen, breekt Van Aken direct. "Gebeurt het toch. Dit wilde ik niet laten gebeuren...", stamelt hij voor de camera van ESPN. "Het is klaar." Zijn emoties komen ook voort uit opluchting. "Ik heb veel mooie momenten aan mijn carrière overgehouden, maar ik kreeg er niet meer voor terug wat ik eerst wel kreeg. Het wordt een frustratie."

Het lichaam van Van Aken sputterde tegen, waardoor hij niet meer de oude was. "Ik heb het nooit naast me kunnen neerleggen dat ik minder goed werd. Ik wilde altijd honderd procent zijn, maar dat was ik niet meer en dat zou ik niet meer worden. Dat was pijnlijk. (...) Mensen zeggen vaak dat ik trots mag zijn op wat ik hebt bereikt, maar voor mij voelt het van: er had zoveel meer in gezeten."

De fysieke tegenslagen zorgden voor onzekerheid bij Van Aken. "Ik had nooit voorzien dat de medische keuringen altijd de spannendste momenten van het jaar zouden worden." Zo kroop hij voor zijn transfer naar Sheffield Wednesday in 2017 door het oog van de naald. "De dokter die bij het eerste zat, zei later: Je had geluk dat ik op vakantie was. We hadden een assistentdokter die jou keurde, bij mij was je er nooit doorheen gekomen."