Waarom speelt men op de Olympische spelen (deels) met onder 23-teams?
De Olympische Spelen zijn inmiddels in volle gang en ook het voetbaltoernooi is onderweg. Waarom spelen alle deelnemende landen (mannen) met spelers van onder de 23 jaar? VoetbalPrimeur geeft tekst en uitleg.
Waarom speelt men op de Olympische spelen met onder 23-teams?
Sinds 1992 bestaat de regel dat spelers bij het mannenvoetbal op de Olympische Spelen onder de 23 jaar moeten zijn. Enkel spelers die op of na 1 januari 2001 zijn geboren, mogen in eerste instantie meedoen. Van origine is deze regel bedacht om te voorkomen dat de Olympische Spelen gaan concurreren met het WK. De FIFA wil dat het WK op de eerste plek blijft staan en te boek staat als het belangrijkste wereldwijde voetbaltoernooi voor landenteams.
Waarom mogen er toch spelers van 30+ meedoen op de Olympische Spelen?
Er bestaan een aantal uitzonderingen op de regel. Zo is er een zogeheten dispensatieregeling voor maximaal drie spelers per deelnemend land: een landenteam kan dus toch drie spelers inzetten die ouder zijn dan 23 jaar.
Thierry Henry, bondscoach van het Franse Olypimpische elftal, maakt hier gretig gebruik van en nam bijvoorbeeld Alexandre Lacazette (33) en Jean-Philippe Mateta (27) mee naar Parijs. Argentinië heeft op zijn beurt onder andere Manchester City-spits Julián Álvarez (24) en Ajacied Geronimo Rulli (32) in de selectie. Egypte speelt met Arsenal-middenvelder Mohamed Elneny (32) en Marokko treedt met Achraf Hakimi (25) aan.