Wat gebeurde er bij Argentinië-Marokko?

Wat is er gebeurd bij Argentinië - Marokko op de Olympische Spelen?

25 juli 2024 om 11:45
Update: 25 juli 2024 om 11:58

Argentinië en Marokko speelden woensdag de openingswedstrijd van het Olympisch voetbaltoernooi. Na een bizar slot leken de Argentijnen er met een gelijkspel vandoor te gaan, maar dat liep compleet anders. Wat gebeurde er precies? VoetbalPrimeur geeft meer informatie.

De openingswedstrijd van het Olympisch voetbaltoernooi tussen Argentinië en Marokko begon om 15.00 uur. De Marokkanen leken er lang met de zege vandoor te gaan, maar omdat het duel eerder al stil lag door een aantal jonge veldbestormers werden er vijftien minuten bijgeteld. Het Marokkaanse elftal leidde tot de absolute slotfase met 2-1 door twee treffers van Soufiane Rahimi, terwijl Giuliano Simeone wat terug had gedaan.

Waarom werd Argentinië - Marokko gestaakt? 

In de zestiende minuut van de blessuretijd begon het fiasco pas écht. Cristian Medina zorgde er met de gelijkmaker uit een scrimmage voor dat titelverdediger Argentinië er alsnog met een gelijkspel vandoor ging. Dat zorgde voor woede bij de Marokkaanse fans in Saint-Etiénne. Het veld werd opnieuw bestormd en er werden 'geluidsbommen' gegooid. Dat zorgde er voor dat de wedstrijd werd gestaakt. De Argentijnen wilden niet meer verder spelen.

Na overleg met de FIFA werd het duel twee uur later, als heel het Stade Geoffroy-Guichard alweer leeg is, alsnog hervat. Dat had alles te maken met het feit dat de VAR nog moest kijken naar de treffer van de Argentijnen. De goal van Medina werd uiteindelijk afgekeurd wegens buitenspel. In de minuten die nog volgden werd er niet meer gescoord en dus ging Marokko er met de zege vandoor.

De reactie van Messi op Argentinië - Marokko

De bizarre nederlaag zorgt voor veel onvrede bij de Argentijnen, die een officiële aanklacht hebben ingediend bij de FIFA. Lionel Messi reageerde via social media met het treffende woord 'bizar'. Ook trainer Javier Mascherano is niet te spreken over de gang van zaken. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat tijdens de wedstrijd liefst zeven keer de beveiliging niet op orde was. Dat was een grote schande. Uiteindelijk werd er ook nog vuurwerk naar ons gegooid en werd ons verteld dat de wedstrijd in 2-2 was geëindigd. Marokko wilde niet verder en wij ook niet dus ik snap niet wat hier gebeurd is."

Naast Messi reageerden er nog een aantal spelers van het eerste elftal van Argentinië. Leandro Paredes wist niet wat hij zag. 'Ik juichte enorm bij de 2-2, nu is het ineens weer 2-1? Ik weet niet wat er is gebeurd. Nog eens drie minuten spelen zonder fans? Het is gekkenwerk.' Oud-Ajacied Nicolas Tagliafico sluit zich daarbij aan. 'Wat een circus. Gaan we het nog hebben over waarom de wedstrijd werd stilgelegd, of doen we alsof er niets is gebeurd? Als het andersom was geweest, wat hadden ze dan gezegd?' Rodrigo de Paul uitte vooral zijn steun aan de jongelingen. 'Meer dan ooit achter jullie, jongens. Jullie kunnen iedereen verslaan.'

De Argentijnse spelers werden sowieso niet al te vriendelijk ontvangen in Frankrijk. Dat komt door een livestream van middenvelder Enzo Fernández, na de gewonnen Copa América. Hierop was te horen dat de Argentijnse selectie een racistisch lied over de Franse voetballers met Afrikaanse afkomst zongen. Het publiek, waaronder veel Franse Marokkanen, keerde zich daardoor tegen de Argentijnen.

Waarom wordt er niet met het eerste elftal gespeeld op de Olympische Spelen?

Op de Olympische Spelen wordt er gevoetbald met spelers van maximaal 23 jaar, met 1 januari van het Olympisch jaar als peildatum. Landen mogen drie dispensatiespelers hebben. Bij Argentinië zijn dat dit jaar geen onbekende spelers: Ajax-doelman Géronimo Rulli (32), Benfica-verdediger Nicolás Otamendi (36) en Manchester City-aanvaller Julian Álvarez (24). Het drietal begon in de basis in Saint-Etiénne, terwijl Rahimi als dispensatiespeler bij Marokko de show stal.