Zes conclusies: Ajax-lek is niet boven, maar verklaringen genoeg

Zes conclusies: Ajax is nog niet veranderd, Branco-boodschap voor Kroes

26 juli om 06:00
Laatste update: 26 juli om 06:00

Ajax is bij de vuurdoop van Francesco Farioli met een nipte zege op FK Vojvodina begonnen aan het Europa League-avontuur. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na de 1-0 in de Johan Cruijff ArenA.

Ajax ontsnapt aan blamage
In de uitverkochte Johan Cruijff ArenA klonk donderdagavond geen Champions League-hymne, maar het deed niets af aan de sfeer op de tribunes: die was 'Europees'. En dat terwijl de supporters amper wat te zien kregen van hun ploeg. Ajax ontsnapte in de eerste testcase van het seizoen aan een blamage. Voor rust was het weliswaar een schiettent, maar in de tweede helft flirtten de Amsterdammers nadrukkelijk met een dramatische uitgangspositie voor de return.

Branco-boodschap voor Ajax-directie
Uitgerekend de Ajacied die hard op weg leek naar de uitgang - onder meer Lille OSC is concreet - redde Ajax in de eerste officiële wedstrijd van het seizoen. Branco van den Boomen viel twintig minuten voor tijd in en knikte een voorzet van Mika Godts knap binnen. Alex Kroes en Marijn Beuker, die nagelbijtend op de tribune zaten, zullen nog wel twee keer nadenken over een exit van de 29-jarige middenvelder.

Lek niet boven, maar dat is niet gek
Ajax moest het nog doen zonder EK-gangers Brian Brobbey en Steven Bergwijn, maar ook zonder de twee sleutelspelers had FK Vojvodina - de huidige nummer drie van Servië - overtuigender verslagen moeten worden. Het lek is nog niet boven. Is dat gek? Nee, niet echt. Het spelersmateriaal is amper veranderd ten opzichte van vorig seizoen. Ajax probeert een nieuwe kathedraal te bouwen op een smeulende puinhoop.

Ajax-aanvallers zijn geen Ajax-aanvallers
Het is een vraag die over enkele jaren waarschijnlijk terugkomt in een pubquiz: met welke aanvallers begon Ajax op 25 juli 2024 aan de Europese campagne? Christian Rasmussen, Chuba Akpom en Carlos Forbs bakten er bijzonder weinig van. We durven deze conclusie wel aan: het zijn geen Ajax-aanvallers. Ruzie met de bal, slordig in de passing: zwaar ondermaats.

Farioli maakt goede indruk
Maar er waren ook lichtpuntjes, dat zeker. Ajax oogde meer een team en had een duidelijk plan, iets wat niet los kan worden gezien van Farioli. De Italiaanse trainer coachte vol passie én positiviteit. Het zorgt voor hoop en en vertrouwen bij de Ajax-supporters, die twee rampzalige jaren achter de rug hebben. Niemand zal echter zijn ontgaan dat Farioli betere spelers nodig heeft om Ajax naar een hoger plan te tillen.

Geen overtuigende beurt Pasveer
Hij begon zonder contract aan de voorbereiding en is enkele weken opeens de eerste keus onder de Ajax-lat: Remko Pasveer, met 40 jaar en 260 dagen nu de oudste Ajax-speler ooit in een Europees toernooi, leek er zelf ook van onder de indruk, getuige zijn beroerde uittrappen in de openingsfase. De routinier zal meer moeten laten zien om Diant Ramaj achter zich te houden.