Girondins de Bordeaux levert profstatus in

Groot nieuws uit Frankrijk: 'Zesvoudig kampioen Bordeaux houdt op te bestaan'

25 juli om 18:50
Laatste update: 25 juli om 19:23

Girondins de Bordeaux levert zijn profstatus in. Dat melden diverse Franse media, waaronder L'Équipe en het lokale Sud Ouest. De zesvoudig kampioen van de Ligue 1 heeft die keuze gemaakt na de gedwongen degradatie naar het derde niveau van Frankrijk. 

Bordeaux zou de FFF (de Franse voetbalbond) inmiddels hebben laten weten dat ze hun proflicentie, die ze sinds 1937 hadden, inleveren. Alle profcontracten worden daarmee kostenloos beëindigd. De club krijgt zodoende ruimte om de schuldenlast van maar liefst 40 miljoen euro te dichten. Het trainingscomplex zal per direct gesloten worden. 

De handelsrechtbank in Frankrijk zal komende dinsdag besluiten of Bordeaux failliet wordt verklaard, of dat het een doorstart kan maken. De overstap die de gevallen topclub maakt naar de amateurs, komt allesbehalve uit de lucht vallen. Bordeaux is de laatste jaren hoofdrolspeler in een enorme soap. Doordat een grootaandeelhouder in de coronaperiode zich terugtrok, had de club de grootst mogelijke moeite om een sluitende begroting in te leveren. Dit gebeurde in een fase dat Les Girondins nog actief was in de Ligue 1. 

In 2021 kreeg Bordeaux al te maken met een gedwongen degradatie. Het ging aanvankelijk succesvol in hoger beroep, maar degradeerde alsnog door de sportieve malaise. Ook in de Ligue 2 lukte het de club niet om de financiën op orde te krijgen, en in de zomer van 2022 kreeg het opnieuw een verplichte degradatie voorgeschoteld. Er volgde opnieuw een succesvol hoger beroep. Het afgelopen seizoen eindigde Bordeaux nog in de middenmoot, maar toen het ook nog eens moest afzakken naar het derde Franse niveau, gaf de club op. 

Bordeaux werd zes keer kampioen van Frankrijk. Dat gebeurde voor het laatst in 2009. Toen stonden er spelers Yoann Gourcuff en Marouane Chamakh onder contract. Bekende Nederlandse spelers die bij Bordeaux speelde zijn Javairo Dilrosun, Kiki Musampa, Stanley Menzo en Wim Kieft. 

Beluister hieronder de nieuwste #DoneDeal voor al het laatste transfernieuws!