Ajax moet terug: dit zijn de salarissen in Amsterdam

Ajax moet snijden in salarishuis: dit zijn de grootverdieners in Amsterdam

26 juli om 11:30

Ajax moet flink snijden in het salarishuis deze zomer. Volgens technisch directeur Alex Kroes moeten de Amsterdammers zelfs 30 à 35 procent terug qua salarissen. Maar wie zijn eigenlijk de grootverdieners in de Johan Cruijff Arena? VoetbalPrimeur duikt in de salarissen van de Ajax-spelers.

Het twee keer op rij mislopen van de Champions League doet zich voelen bij Ajax. Kroes moet daardoor het mes zetten in de salarissen. Momenteel is de Nederlandse topclub 39,74 miljoen euro bruto per jaar kwijt aan het eerste elftal. Een besparing van 35 procent komt neer op liefst 13,9 miljoen. Ajax lijkt daardoor niet te ontkomen aan de verkoop van enkele grootverdieners. 

Jordan Henderson is momenteel de best betaalde speler van Ajax. Het Liverpool-icoon kwam in januari over uit Saudi-Arabië, tegen een vorstelijk inkomen van 4,68 miljoen euro bruto per jaar. Steven Bergwijn volgt hem op de voet met 4,6 miljoen. De top-drie wordt gecompleteerd door Steven Berghuis, die 4 miljoen krijgt.

In totaal komen twaalf spelers bij Ajax boven het miljoen uit. Ook Brian Brobbey (3 miljoen), Josip Sutalo (2,5), Branco van den Boomen (2,35) en Gerónimo Rulli (2,16) mogen tot de topverdieners worden gerekend. Verder zitten Borna Sosa (1,96 miljoen), Chuba Akpom (1,66), Kenneth Taylor (1,2), Devyne Rensch (1,08) en Jorrel Hato (1,02) aan de bovenkant van het salarishuis.

Wat opvalt is het vorstelijke inkomen van Amourricho Van Axel-Dongen. Ajax ging vorig jaar ver om de talentvolle linksbuiten te behouden, maar heeft daar door blessures nog weinig profijt van. Van Axel Dongen ontvangt 840.000 euro per jaar. Dat is net iets minder dan Carlos Forbs (980.000) en Ahmetcan Kaplan (900.000), maar meer dan Sivert Mannsverk (720.000), Gaston Ávila (600.000), Anton Gaaei (580.000) en Benjamin Tahirovic (580.000). Overigens is het salaris van Owen Wijndal niet bekend, waardoor hij niet is meegenomen in de lijst.

Kroes vertelde al dat het voor Ajax een must is om te verkopen. Een blik op het salarishuis maakt duidelijk dat transfers van wisselspelers al kunnen bijdragen. Zo lijken doelman Rulli, verdediger Sosa en middenvelders Van den Boomen en Tahirovic op de nominatie te staan om verkocht te worden. Dat zou een besparing betekenen van ruim zeven miljoen. Het is daarnaast duidelijk dat Ajax open staat voor een verkoop van Bergwijn en Sutalo. Het is ruim genoeg (14,15 miljoen) om aan de doelstelling te voldoen, al zullen de Amsterdammers in een aantal gevallen uiteraard wel vervangers moeten aantrekken.

Voorlopig zit Ajax nog in de wachtkamer, maar voor Kroes en consorten kan de sneeuwbal niet snel genoeg gaan rollen op de transfermarkt.



Bron: Capology