FIFPRO dient klacht in bij EU over FIFA

Voetballersbond komt in actie tegen FIFA en dient klacht in bij EU

23 juli om 23:24

De internationale spelersvakbond FIFPRO en de European Leagues, de vereniging van Europese voetbalcompetities, hebben een klacht ingediend tegen de FIFA bij de Europese Commissie. De partijen zijn van mening dat de internationale speelkalender veel te vol is. 

'De competities en spelersvakbonden hebben de FIFA jarenlang herhaaldelijk opgeroepen om een duidelijk, transparant en eerlijk proces te ontwikkelen met betrekking tot het internationale wedstrijdschema. Het meest recente formele verzoek werd verstuurd in de aanloop naar het FIFA Congres en de FIFA Raad in mei 2024. Helaas heeft de FIFA consequent geweigerd om de nationale bonden en spelersvakbonden bij de besluitvorming te betrekken', luidt het statement.

De FIFA krijgt er bovendien flink van langs. 'De internationale wedstrijdkalender is nu meer dan verzadigd en is onhoudbaar geworden voor nationale bonden en een risico voor de gezondheid van spelers. De beslissingen van de FIFA in de afgelopen jaren hebben herhaaldelijk haar eigen competities en commerciële belangen bevoordeeld, haar verantwoordelijkheden als bestuursorgaan verwaarloosd en de economische belangen van nationale bonden en het welzijn van spelers geschaad.'

Volgens European Leagues en FIFPRO is de overvolle kalender in strijd met EU-wetgeving. Zij menen dat het FIFA misbruik maakt van een machtspositie doordat het een dubbele rol vervult als wereldwijde regulerende instantie voor het voetbal en als organisator van competities.