Wanneer beginnen de Europese topcompetities?

Voetbalfans opgelet: op deze data beginnen de Europese topcompetities weer

26 juli om 15:00
Laatste update: 26 juli om 15:06

Net als in Nederland zijn alle Engelse, Spaanse, Italiaanse en Duitse clubs zich ook druk aan het voorbereiden op het nieuwe voetbalseizoen. Alle speelschema's zijn inmiddels bekend en het openingsweekend komt langzaam in zicht. VoetbalPrimeur zoekt uit op welke data de Europese topcompetities weer van start gaan.

De Premier League, La Liga, Serie A en Bundesliga staan allen op het punt van beginnen. Met een hoop topaffiches, zelfs al in de eerste speelronden, belooft het een spectaculair seizoen te worden.

Wanneer begint de Premier League dit jaar?

Op vrijdag 16 augustus gaat de Premier League van start. Terwijl alle ploegen zich nog volop aan het roeren zijn op de transfermarkt, wordt er over een aantal weken dus alweer een spektakel verwacht vanuit de rijkste competitie ter wereld.

Erik ten Hag heeft met Manchester United de eer om het seizoen 2024/2025 af te trappen. Op Old Trafford gaat de bal rollen tegen Fulham. Slot maakt een dag later zijn Premier League-debuut in de uitwedstrijd van Liverpool bij promovendus Ipswich Town. Ook staat er in het openingsweekend gelijk een topper op het programma: Chelsea start zijn seizoen met nieuwe trainer Enzo Maresca tegen titelhouder Manchester City. Maresca's oude ploeg, Leicester City, sluit het weekend in eigen huis af tegen Tottenham Hotspur.

Wanneer begint La Liga dit jaar?

Een dag eerder, op donderdag 15 augustus gaat La Liga van start. Hoewel het door Spanje gewonnen EK pas net voorbij is, moeten de sterren er al snel staan. Een nieuw jaar gaat uitwijzen of Girona met Daley Blind én Donny van de Beek en Gabriel Misehouy in de gelederen opnieuw kan stunten en of FC Barcelona dit jaar wél op kan tegen de sterren van Real Madrid. Onder Hansi Flick willen de Catalanen weer terug naar jaren van succes en tiki-taka.

Het nieuwe seizoen gaat al op donderdagavond beginnen in Baskenland, als Athletic Bilbao het opneemt tegen Getafe. Voor Barça staat er in het weekend al gelijk een zwaar affiche in Mestalla op het programma en Kylian Mbappé kan zijn debuut maken op Mallorca. Atlético Madrid sluit de openingsronde af met een lastige uitwedstrijd tegen Villarreal.

Wanneer begint de Serie A dit jaar?

In het hetzelfde weekend als de Premier League en La Liga, gaat op zaterdag 17 augustus de Serie A van start. Ook de Italiaanse competitie zal komend seizoen ongetwijfeld weer garant staan voor verrassingen.

Op 17 augustus om 18.30 uur klinkt het startschot voor zowel regerend kampioen Internazionale en Genoa, als Parma en Fiorentina. AC Milan geeft het openingsweekend een dag later een vervolg tegen Torino. Juventus sluit het weekend af met een veelbelovende wedstrijd tegen promovendus Como, dat onder leiding staat van Cesc Fabregas.

Wanneer begint de Bundesliga dit jaar?

De Bundesliga gaat op vrijdag 23 augustus om 20.30 uur van start. In vergelijking met de andere Europese topcompetities is dit relatief laat. De Duitse bond besloot de spelers na het EK dat in eigen land werd gehouden voldoende rust te geven. Ook wordt er traditiegetrouw éérst een bekerronde afgewerkt.

Zoals elk jaar trapt de regerend landskampioen het nieuwe seizoen af. Bayer Leverkusen gaat in de eerste speelronde op bezoek bij Borussia Mönchengladbach. Bayern München gaat onder leiding van Vincent Kompany op zoek naar revanche voor de teleurstellende derde plek in de vorige jaargang. Dat avontuur begint twee dagen later met een lastige uitwedstrijd in Wolfsburg.