Voormalig scout De Visser lovend over Yamal

Topscout De Visser kijkt ogen uit tijdens EK: 'In tachtig jaar nog nooit gezien'

16 juli om 13:57
Laatste update: 19 juli om 15:55

Piet de Visser, voormalig topscout, heeft nog nooit zo'n groot talent gezien als Lamine Yamal. De zeventienjarige buitenspeler maakte indruk op het afgelopen EK en werd zelfs uitgeroepen tot het talent van het toernooi.

"In mijn tachtig jaar in het voetbal heb ik nog nooit een speler van zestien op zo’n hoog niveau zien uitblinken", vertelt De Visser, die in het verleden werkzaam was bij onder andere PSV en Chelsea, in gesprek met Voetbal International. "Bij Barcelona deed hij het al, nu ook bij Spanje. Talenten hebben altijd wel een wedstrijd waarin ze opvallen. Maar Yamal doet het constant."

"Ik heb al zijn wedstrijden op het EK nauwkeurig gevolgd, en hij heeft elke keer iets bijzonders laten zien", vervolgt De Visser zijn lofzang. Voorafgaand aan het EK had hij Yamal in zijn 'talententeam' gezet. "Maar in de tweede wedstrijd heb ik hem al overgeheveld naar de grote jongens. Hij is hét pareltje van dit toernooi."

Volgens De Visser is Yamal op alle vlakken van buitencategorie. "Voor techniek krijgt Yamal een 9. Dan overzicht, dat vind ik zó belangrijk. Technische spelers scoren op dat onderdeel meestal hooguit een 7. Maar Yamal krijgt daarvoor óók een 9", legt de voormalig topscout uit. "Hij ziet het spel, kijkt over de bal heen, weet wie er vrijloopt. Daarom geeft hij ook zo veel assists. Dan zijn fysiek, die is op zijn leeftijd al formidabel. Ik zag hem soms terugverdedigen, op eigen helft: dat is niet normaal."

Beluister hieronder de aftertalk Studio Oranje over de belangrijkste conclusies, grootste flops en keuzes van Koeman richting het WK!